Låna till vattenskoter – vilken typ av lån som passar

Av: , Uppdaterad: 2021-08-05

Låna till vattenskoter

När sommaren kommer är det många som drömmer om havet och att köra vattenskoter. Det är ju trots allt bland det roligaste som finns.

Hur kan man då göra för att förverkliga den drömmen? Antingen sparar man ihop pengar till en skoter eller så får man ta ett lån.
När man skall låna till skoterköpet finns det några olika typer av lån som lämpar sig. När man köper en bil eller en bostad kan man pantsätta bilen eller bostaden för lånet och därmed få en lägre ränta. Tyvärr är det inga vanliga banker som godkänner att man pantsätter vattenskotern/använder vattenskotern som säkerhet för lånet så man får helt enkelt hitta andra alternativ. Vilken typ av lån som fungerar skall vi gå igenom i denna artikel.

Lån till vattenskoter – olika alternativ

Det absolut billigaste alternativet är om du äger en bostad som du kan belåna. Om du har utrymme i bostadens värde kan du låna upp på huset/bostadsrätten och använda pengarna till vattenskoterköpet. Räntan på bolån mycket lägre än övriga typer av lån. Man kan använda följande typer av lån för köp av vattenskoter:

  • Låna upp på din bostad (öka på bolånet är det absolut billigaste alternativet)
  • Privatlån/blancolån (vanligt lån utan säkerhet)
  • Avbetalningslån (om du köper en helt ny vattenskoter kan du köpa den på avbetalning)

Fördelar och nackdelar med de olika typerna av lån

Låna på bostad
Att låna på sin bostad är det bästa och överlägset billigaste alternativet. Den enda nackdel som kan finnas är om du saknar utrymme att låna upp på dina befintliga pantbrev på ditt hus. Om du saknar utrymme i dina pantbrev kostar det 2% extra som en engångskostnad på lånebeloppet för att ta ut nya pantbrev.

Privatlån/blancolån
Att ta ett privatlån/blancolån är det smidigaste alternativet. Du tar då helt enkelt ett lån utan säkerhet, får pengarna in på kontot någon dag senare och sedan kan du ge dig ut på jakt efter en vattenskoter. Privatlån fungerar oavsett om du skall köpa en ny eller begagnad skoter.

Avbetalningslån
Om du skall köpa en helt ny vattenskoter i en butik så erbjuder vissa butiker att man kan köpa skotern på avbetalning. Avbetalning fungerar alltså inte om du skall köpa begagnat. Se upp så att det inte är höga räntor på avbetalningslånet och kolla upp att det inte finns dolda avgifter.