Omstartslån – så fungerar det

Av: , Uppdaterad: 2023-11-14

Så fungerar omstartslån

Ett begrepp som på senare tid blivit populärt hos låneförmedlare är omstartslån. Men vad innebär det egentligen? Och kan man ”starta om sin privatekonomi”? Vi ska svara på vad det egentligen innebär att ansöka om ett omstartslån och hur du gör det.

Att starta om sin ekonomi – går det?

Ja det är faktiskt möjligt att starta om sin ekonomi. Marginalen.se (Marginalen bank) anger i sin beskrivning att omstartslånet är till för dig som har betalningsanmärkning, dina skulder ska vara din högsta prioritet att betala med omstartslånet.

Omstarten ska vara en möjlighet för dig med hinder att få ett traditionellt bolån eller privatlån, likt ett privatlån så sätts räntan och lånets förutsättningar efter din ekonomiska situation.

Då kan det passa dig med Omstartslån

Står du i behov att starta om din ekonomi och är i ett behov av bostadslån men är belastad med en betalningsanmärkning som hindrar dig från att bli beviljad ett lån, då är omstartslånet ett alternativ att titta på.

Omstartslånet kan både användas till både husköp och andra ändamål, men kravet hos exempelvis Marginalen är att du måste ha löst dina skulder hos Kronofogden först.

Som säkerhet för lånet kan du använda din bostad, men det finns också möjlighet att ha flexibla säkerheter såsom någon närståendes bostad som säkerhet.

Så fungerar omstartslånet

  • Lån för dig med svårigheter att bli beviljad lån på grund av skulder hos Kronofogden, samt betalningsanmärkningar.
  • Krav för lånet är att det främst måste användas till att lösa skulder, sedan kan det användas till önskat ändamål.
  • Det måste finnas en bostad eller tillgång till bostad som säkerhet för lånet.

När du ansöker om ett omstartslån så är ett av grundkraven att du har en bostad eller har tillgång till någon närståendes bostad som du kan använda som säkerhet. Om du har som avsikt att köpa en bostad och använda den som säkerhet för lånet så kan du ange det i ansökan.

Du kan alltså ansöka om lånet trots att du har betalningsanmärkning eller skulder hos Kronofogden.

Nackdelar med omstartslån

Ett krav som Marginalen sätter för användandet av lånet är att du först måste lösa skulder och förehavanden hos Kronofogden innan du använder ditt lån till något annat. Du måste alltså börja med skulderna innan du påbörjar renovering, bil eller husköp.

Vill du använda lånet till att köpa en bostad så måste du ha minst 15% av köpesumman som kontantinsats. Skulle bostaden du vill köpa vara belånad sen tidigare måste du lösa de lånen först.

Du måste också själv stå för lagfart och pantbrev när du köper hus, samt att fastigheten är förmedlad av en registrerad fastighetsmäklare. Det är ganska höga krav som ställs på dig när det gäller ett omstartslån men med bra fokus och kontrollerad ekonomi har du en bra början.

Måste jag ha ett hus för att ansöka om omstartslånet?

Du måste ha någon form av säkerhet för att bli beviljad ett omstartslån. Med säkerhet i det här fallet handlar det om en bostad, en villa eller obelånad bostadsrätt. Du kan även ansöka om omstartslånet om planerar att köpa en bostad, hus eller bostadsrätt.

Lån trots många UC förfrågningar

Hos många lånegivare ses det som negativt att ha många UC förfrågningar på sig. Det kan helt enkelt bli negativt för ens kreditvärdighet.

Då omstartslånet har en utgångspunkt att just vara till för att starta om människors ekonomi så finns det naturligtvis rutiner för att bemöta en kund med många UC förfrågningar.

Ta kontakt med Marginalen.se och förklara din situation, de vill hjälpa dig att lösa skulder om det är så att du har tillgång till en säkerhet i form av en bostad.

Omöjligt att få lån?

Det kan kännas omöjligt att få lån om du befinner dig i en viss situation. Det kan handla om att du har för många kreditförfrågningar eller betalningsanmärkningar.

Du kan också ha skulder hos Kronofogden vilket försvårar för många att bli beviljade ett lån. Men det kan också handla om att du är egenföretagare och precis startat upp ett företag, det gör ofta att banker nekar låneansökningar.

Det kan även handla om att du är nyinflyttad till Sverige och inte har etablerat dig än. Det finns flera anledningar till att du kan bli nekade lån men det finns faktiskt också en del möjligheter kvar.

Marginalen Bank erbjuder omstartslånet för dig som vill köpa hus eller har ett befintligt hus som säkerhet men också har skulder hos Kronofogden eller betalningsanmärkningar.

Låna pengar med skuldsaldo hos Kronofogden

Du kan ansöka om omstartslån med en aktiv skuld hos Kronofogden, kravet som ställs på dig är dock att du först börjar med att betala av dina skulder hos Kronofogden för att bli skuldfri.

Marginalen hjälper dig att börja betala av dina skulder när du blir beviljad pengarna. Så skulder är inget hinder för att ansöka om omstartslånet hos Marginalen.se.