Privatlån med betalningsanmärkning

Av: , Uppdaterad: 2021-10-26

I den här artikeln går vi igenom vad som gäller för dig som vill ta privatlån trots betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning ligger kvar i 3 år vid kreditupplysning men behöver inte betyda en dålig ekonomi. Många långivare känner till detta och har en mer flexibel syn på låneansökningar.

Privatlån trots betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning innebär att det kan bli svårare köpa lägenhet, få jobb, ta olika typer av lån eller skaffa ett telefonabonnemang. Att ha en betalningsanmärkning behöver dock inte betyda att man har en dålig privatekonomi.

Privatlån trots betalningsanmärkning – att tänka på

 1. Du behöver vara skuldfri hos Kronofogdemyndigheten.
 2. Behöver ha en årsinkomst på mer än cirka 110 000 kr.
 3. Banker/företag som hjälper till är exempelvis Lendo.se.
 4. Tänk alltid på att inte dra på dig mer skulder än din privatekonomi klarar av.

Jämför långivare som accepterar betalningsanmärkningar
Lendo.se
jämför privatlån åt dig som har betalningsanmärkningar eller låg inkomst och presenterar sedan erbjudanden från ett stort antal olika banker & långivare åt dig på en lista. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudanden eller inte. Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Vissa grupper anses vara större risk att låna ut till

Bankerna anser att vissa grupper av människor innebär en större risk att låna ut pengar till. Det kan vara nyinflyttade, företagare, studerande, arbetslösa eller personer med en betalningsanmärkning. För dessa grupper innebär detta att det kan blir svårare att få bostadslån eller ett privatlån. Många långivare gör idag sitt bästa för att kunna erbjuda lån till sökande som faller utanför normen för låneansökningar.

Vilka banker erbjuder privatlån till dig som har betalningsanmärkning?

Antalet personer i Sverige som har en eller flera betalningsanmärkningar har de senaste åren ökat och självklart innebär detta att banker som kan anpassa sina lån efter detta kan tjäna en del pengar. Då det är en stor målgrupp så har vissa banker specialiserat sig på att låna ut pengar trots att lånetagaren har en betalningsanmärkning.

Det krav som de flesta långivare har är att du som ansöker om lån med betalningsanmärkning måste vara skuldfri hos Kronofogden.

Privatlån och bolån trots betalningsanmärkning

Det behöver dock inte betyda att det är omöjligt att få ett lån. Däremot kan man behöva förbereda sig lite extra innan man ansöker om ett lån och tänka till kring vilka möjligheter som man har. 

Ett privatlån innebär alltid en högre ränta och är en kostnad som känns i din privatekonomi.

Tips för dig som vill låna trots betalningsanmärkning

 1. Gör en budget över det du vill låna till och beräkna hur mycket det kan kosta. (Ta reda på liknande produkter, tjänsters kostnader.)
 2. Samla alla dina dokument över tidigare låneskulder, kreditavtal och andra dokument som beskriver din ekonomiska situation och hur du hanterat ekonomin historiskt.
 3. Anställning och inkomst, samla dokumentation över inkomster och din arbetssituation.
 4. Använd en låneförmedlare, exempelvis Lendo.
 5. Ansök tillsammans med en medsökande som garant för lånet. (Viktigt är att medsökande har en stabil ekonomisk situation för att kunna garantera lånet för långivaren.)
 6. Betala av dina skulder till Kronofogden. (En betalningsanmärkning ligger kvar trots att skulderna är betalda i 3 år.)

Betala av dina skulder för att bli skuldfri

Om du har kvar din skuld eller dina skulder som har orsakat betalningsanmärkningen så är det viktigare att dessa betalas av så fort som möjligt och du bör undvika, om du kan, att ta ett privatlån.

Att amortera av ett privatlån kan ta tid, särskilt om du redan har skulder att betala av.

Du bör även förbereda dig noggrant innan du ansöker och gå igenom din budget med inkomster och utgifter samt vilken säkerhet som du kan erbjuda den bank som eventuellt kan låna ut till dig. Vanligt är att man ansöker tillsammans med någon, en medsökande. Det kan användas som en säkerhet när du skall ta ett privatlån när du har en betalningsanmärkning.

Vanliga villkor för att bli beviljad ett lån trots betalningsanmärkning

Vanliga krav eller villkor för att långivaren ska bevilja ett privatlån till en person med betalningsanmärkning är följande;

 1. En något högre årsinkomst än grundkraven för privatlån.
 2. Inget skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten.
 3. Ingen pågående skuldsanering.
 4. Folkbokförd i Sverige.
 5. Vara minst 18 år. (Ålderskravet kan variera mellan långivare men minst 18 år.)
 6. Kreditupplysning. Vanligt krav för att bli beviljad lån är att den sökande måste genomgå en kreditupplysning.

Gällande kreditupplysning så är det inte alla långivare som genomför en kreditupplysning men vi har valt att endast representera långivare som arbetar med kreditupplysning och vill uppmuntra dig att välja det alternativet. Lån utan UC eller kreditupplysning är generellt mycket mer kostsamt och negativt för dig som lånesökande.

Vad är en betalningsanmärkning?

En vanlig missuppfattning är att en betalningsanmärkning ges av Kronofogdemyndigheten vilket inte stämmer. Det är istället kreditupplysningsföretag som ger betalningsanmärkningar, inte Kronofogden. Om man har fått en anmärkning så finns den kvar i registret i tre år. Datainspektionen har en lista på kreditupplysningsföretag som man kan kontakta för att få information om man har en betalningsanmärkning.

Man får en betalningsanmärkning vanligtvis genom att ett företag inte har fått betalt för en vara eller en tjänst i tid och kronofogdemyndigheten har fastställt att man är betalningsskyldig. Man kan även få anmärkningen genom exempelvis skuldsaneringar, rättegångar eller konkurser mm.

Allmänna råd för att undvika betalningsanmärkningar

De vanligaste råden som banker och myndigheter brukar ge för att man skall undvika betalningsanmärkningar är följande:

 • Se alltid till att betala räkningar och skulder i tid.
 • Om kravet på betalning för en produkt eller tjänst är felaktigt går det att överklaga detta för att undvika en betalningsanmärkning. Om du får ett felaktigt inkassokrav så gör en skriftlig överklagan (glöm ej att datera denna) till inkassobolaget i god tid. Tänk på att ha goda argument varför du inte skall betala för tjänsten eller varan.
 • Om du har fått ett  betalningsföreläggande från Kronofogdemyndigheten så har du ändå rätt att skriftligt protestera mot detta. Tänk på att om du inte protesterar så tolkas detta som att du medger till kravet.

Jämför långivare som accepterar betalningsanmärkningar
Lendo.se
jämför privatlån åt dig som har betalningsanmärkningar eller låg inkomst och presenterar sedan erbjudanden från ett stort antal olika banker & långivare åt dig på en lista. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudanden eller inte. Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.