Lån med säkerhet

Av: , Uppdaterad: 2022-03-24

Pantsättning - säkerhet för lån

När en långivare lånar ut pengar vill de naturligtvis ha någon form av säkerhet för att bevilja lånet. Vi ska i det här inlägget redogöra vad det innebär att ta lån med säkerhet.

Pantsättning av säkerhet för lån = lägre risk för långivaren

Banken eller långivaren bedömer också vilken typ av risk det innebär att låna ut pengar till just dig. Det finns olika faktorer som påverkar riskfaktorn hos en låntagare. Men blir lånet beviljat brukar också långivaren vilja ha någon form av ytterligare säkerhet som gör att de inte förlorar pengar om något oförutsett skulle inträffa. Säkerheten kan då handla om en borgensman, ett bankmedel, värdepapper eller kanske en fastighet.

Om begreppet säkerhet för lån

  1. En säkerhet för lån kan vara en borgensman, fastighet, ränta, värdepapper eller bankmedel .
  2. En säkerhet är en garanti för långivaren att lånet ska kunna betalas tillbaka.
  3. Långivaren bedömer din förmåga att betala tillbaka och vilken risk det innebär för dem att låna ut pengar till dig.
  4. En ordnad ekonomi med sparande hjälper även vid bedömningen av säkerhet vid låneansökan.

Jämför räntor på privatlån & bolån
Lånekoll.se kan du jämföra räntor på privatlån och bolån. Med en enda ansökan får du erbjudanden från ett stort antal olika banker och långivare presenterade på en lista. Du väljer själv om du vill nappa på något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Om att bli beviljad lån med säkerhet

För att bli beviljad ett lån med säkerhet krävs generellt att du är minst 18 år och har en fast inkomst. Du får heller inte ha några betalningsanmärkningar. För att hämta in dessa uppgifter utförs en kreditupplysning via upplysningscentralen (UC). Fast inkomst samt fast anställning är också vanligt krav för att bli beviljad ett lån.

Beviljad lån utan fast inkomst och anställning – högre ränta som säkerhet

Idag har många tillfälliga anställningar och kanske arbetar som timvikarier, då är varken inkomsten fast eller anställningen. Många långivare har börjat se att det finns en stor marknad för människor som har ordnad ekonomi med inte uppfyller dessa krav. Långivarna erbjuder även lån till människor som hamnar utanför normen gällande lön och anställning. Vanligt ät då att räntan är högre på lånet som säkerhet.

Kreditupplysningen ger en samlad bild av din återbetalningsförmåga

Hos kreditupplysningsföretagen samlar man in olika uppgifter, främst från myndigheter som visar på om du är kreditvärdig eller ej. Om du av misstag eller av andra anledningar missat flera betalningstillfällen finns det risk att du får en betalningsanmärkning, vilket försvårar dina möjligheter att få låna pengar överhuvudtaget. Men har du inga anmärkningar är du ett steg på vägen.

Säkerheten blir en garanti för långivaren

Vad det egentligen handlar om med säkerhet vid lån är att du lånar pengar i utbyte mot något du äger, eller är på väg att köpa. Du lånar alltså ut säkerheten till banken med vetskapen om att ifall något skulle hända med din förmåga att betala av pengarna du lånat av banken, kan de ”ta” säkerheten för att inte förlora sina pengar.

Bostaden är vanlig att ha som säkerhet vid bolån eller utökat bolån

Det finns som nämnt en rad olika saker du kan använda som säkerhet vid ett lån, men det måste vara saker eller föremål med ett värde som ändå gör det relativt lätt för banken att få sina pengar om något skulle hända. Det kan alltså inte vara vad som helst du kan lämna som säkerhet. Vanligt är att ha bostaden som säkerhet då den kan säljas vid eventuell oförmåga att betala tillbaka lånet.

Fördel att låna med säkerhet bättre ränta

En av fördelarna att låna med säkerhet är att du ofta erbjuds en bra ränta. Och ju större lån och mer värdefull säkerhet desto bättre ränta, som vid till exempel ett husköp. Att det är bättre ränta när man lånar med säkerhet handlar egentligen om att banken känner sig tryggare att låna ut pengar till dig, genom att de enkelt kan få sina pengar tillbaka.

När du exempelvis köper en bostad lånar du pengar med säkerhet. Det betyder alltså att du lämnar din bostad som säkerhet till banken.

Jämför räntor på privatlån & bolån
Lånekoll.se kan du jämföra räntor på privatlån och bolån. Med en enda ansökan får du erbjudanden från ett stort antal olika banker och långivare presenterade på en lista. Du väljer själv om du vill nappa på något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Privatlån har högre ränta som säkerhet för lånet

Ett privatlån har ingen säkerhet för lånet likt de vi nämnt ovan, istället kan lånet användas för vilket ändamål som helst. Bolån till exempel är styrt mot att köpa bostad och inget annat. Det som låneföretagen och bankerna använder som säkerhet för privatlån är att ta en högre ränta för lånet. Räntan anpassas givetvis efter din ekonomiska förmåga och risken för banken.

Läs mer om bolån och privatlån

Kanske är du också intresserad av;