Skillnader mellan betalkort och kreditkort

Av: , Uppdaterad: 2023-11-14

Betalkort & kreditkort

Känner du till vad som skiljer ett betalkort från ett kreditkort? Ibland kan det vara svårt att hänga med när du får erbjudanden om olika korttjänster, men vi förklarar vad som skiljer dessa åt och när det kan fungera att använda de olika korten.

Ett betalkort med kredit är ett kort där beloppen du handlar för inte dras på en gång från ditt konto utan sammanställs som en faktura varje månad. Du kan då ta beslutet om du vill betala hela summan på en gång, då utan ränta eller att dela upp den i delbetalningar mot ett visst räntepåslag. Här kan du läsa mer om kreditkort och betalkort med rätt förutsättningar till att förbättra din privatekonomi.

Kreditkort

Ett kreditkort fungerar även det på det sättet att de summor du handlar för under en månad sammanställs och att du från den dagen du handlar även betalar en ränta för att vänta med betalningen. Du väljer sedan i slutet av månaden att utnyttja krediten och att ha möjlighet att delbetala. Varje gång du handlar med kreditkort tar du egentligen ett litet lån.

Betalkort

Ett betalkort utan kredit är ett kort där du betalar hela summan du handlat för i slutet av varje månad. Även här beviljas du ett lån då du betalar dina utgifter i slutet av varje månad istället för på en gång.

Bankkort

Ett bankkort (debetkort) är ett sådant som är kopplat till ditt konto och där beloppet dras på en gång när handlar. Kortet undersöker också om det finns tillräckligt på kontot för att kunna göra en transaktion. Skulle det finnas för lite så nekas köpet.

Så ansöker du om ett betalkort

När du ansöker om ett betalkort finns vissa kriterier som du vanligtvis måste uppfylla;

  1. Uppgifter om månadslön, du måste ha en viss månadslön varje månad.
  2. Vara 18 år, det vill säga myndig.
  3. Inga betalningsanmärkningar.

Du ansöker om ett betalkort via internet, telefon eller kontaktar den bank du är intresserad av eller redan kund hos.

Jämför betalkort

Det lönar sig att jämföra betalkort då flera av kortföretagen erbjuder olika förmåner på sina kort. Det som kan variera hos de olika korten kan till exempel vara årsavgifter, den avgift det kostar för dig att ha kortet. Kortio.se hjälper dig gratis med att jämföra alla kreditkort ute på marknaden. Kika in deras hemsida och se en övergripande bild av alla kreditkort på den svenska marknaden idag.

Valutaväxlingspåslag kan skilja sig mellan olika kort

Det kan också skilja sig rejält mellan vad kortföretaget tar ut i valutaväxlingsavgifter eller hur stort kreditutrymmet är. Valutaväxlingspåslag är ett påslag som en del banker väljer att lägga till på köp utomlands, det kan röra sig om 1-3 %, en del kort har inte det påslaget. Undersök vad som gäller för det kort du är intresserad av.

Andra skillnader som är värda att jämföra är;

  • Årsränta vid kredit.
  • Effektiv årsränta.
  • Räntefria dagar.

Undersök andra förmåner som tillhör korten

Det kan även handla om andra förmåner som är intressanta för dig som kund. Vissa kort erbjuder reseförsäkring och avbeställningsskydd vid betalning av resan med kortet, du kan även få olika rabatter. Andra erbjuder alternativ som att få egen design på kortet eller VIP-behandling på flygplatser eller bonus på dina köp. Som student kan du även få lägre avgifter på ditt kort hos vissa kortföretag.