Student och ekonomi

Av: , Publicerad: 14 augusti, 2014

Lån för nybörjare

  • Handla och laga mat tillsammans. Det blir mer och ni kan få matlådor.
  • Handla begagnad kurslitteratur.
  • Satsa på utomhusträning-gratis!
  • Bolån som student kräver god ekonomi och medlånstagare kan vara en bra idé.

Det finns faktiskt möjlighet att ta kontroll över sin ekonomi som student. Det kan resultera i att du även kan ta till exempel lån till bostad. Många studenter köper idag lägenheter då bostadsbristen är mycket påtaglig i framför allt de större städerna. Men det kan även vara fördelaktigt att köpa sin lägenhet på mindre ort. Hur kan du då organisera din ekonomi och göra smarta val under studietiden? Här tipsar vi om några saker som du kan göra för att dra ned på kostnader samt hur du som student kan tänka runt köp av bostad.

Ekonomismarta tips för student

Det första handlar om att se över rutinerna. Som student behöver du inte sitta ensam och äta nudlar. Visst vissa dagar kanske du får göra det men det finns andra bra lösningar. Gå ihop ett gäng kompisar och laga mat tillsammans, ni kan handla större mängder och dessutom få över till matlådor. Det är dessutom trevligt att äta tillsammans.

Begagnad kurslittertur

Handla din kurslitteratur begagnad. Många studenter säljer gärna sin kurslitteratur efter kursen för att få in några slantar, det kan du också göra. Kolla lappar på anslagstavlor på skolan för försäljning av litteratur, och så snart du fått kurslitteraturlistan så kan du börja jakten på billigare böcker. Även du kan sätta upp en lapp med böcker som du är intresserad av. Sök gärna på nätet också. Möjligheterna är många.

Studenterbjudanden

Många gym har bra studenterbjudanden på träningskort men det billigaste alternativet är faktiskt att ta promenader, springa, gå ut i närmaste park och gör lite armhävningar och sit-ups. Nu har utomhusträning blivit väldigt populärt så häng bara på trenden.

Tänk ekonomiskt under studietiden

När det gäller att roa sig så ska du såklart göra det. Studietiden är den tid som många tänker tillbaka på med roliga fester och sena kvällar. Men för att spara pengar så kan du spara in på ölen eller drinken på utestället. Istället kan ni ha en trevlig förfest hemma hos någon. Eller helt enkelt ha en härlig hemmafest.

Studentbostad och ekonomi

Som student är det svårt att få bostad, när bostadsbristen resulterar i att många får bo på någon soffa och ha svartkontrakt så kan det kännas lite jobbigt. Men det finns flera olika alternativ. Många studenter kan inte köpa lägenhet och har inte ekonomin. Det finns möjligheter ändå att bo centralt och billigt. Många hyr faktiskt ut rum i sin lägenhet och det finns också lägenheter som hyrs tillsammans av flera studenter. Kollektivboende under studietiden är en bra lösning på bostadssituationen.

Om du som student funderar på att ta bostadslån och köpa din bostad så finns ändå lösningar. Studenter som ansöker om bolån måste ha ett visst sparande, om du försöker leva ekonomiskt och kanske ha ett extrajobb under studietiden så är det möjligt. Du kan också ha en medsökande, en förälder eller annan närstående som går in och ansöker om lånet tillsammans med dig. Läs mer om hur du kan ta bolån och student.

Läs mer

 

Amortering
Avbetalning
CSN lån
Fakta om kreditkort
Fördjupning av Lånebegrepp
Kreditupplysning
Lån med betalningsanmärkning
Lån och nybörjare
Låneförmedling
Lånekategorier
Medsökande lån
Ränta
Snabblån