Säkra, expandera och utveckla företaget

Alla företag har en sak gemensamt. De behöver kapital för att kunna utvecklas och expandera. Utan ett positivt kassaflöde stannar företaget och den risken finns hos vilket företag som helst. Har ditt företag hamnat i knipa kan ett företagslån rädda företaget från konkurs, men det kan även vara ett sätt för företaget att omfördela och omstrukturera verksamheten.

En del anser att lån är något negativt och något som bör undvikas. I många fall är det så, men som företagare kan ett företagslån komma till gagn på många sätt och att utnyttja ett lån till olika typer av investeringar skapar positiva värden inom verksamheten.

Innan man tar ett lån till företaget bör man alltid hämta in offerter från ett antal olika banker innan man bestämmer vilken bank man vill låna av. Detta gör man för att hitta den lägsta möjliga räntan och bästa möjliga villkor för lånet. På Lånjakt.se hittar du ett stort antal olika aktörer som erbjuder företagslån.

Skillnaden mellan bra och dåliga lån

Att skilja på bra och dåliga lån är viktigt för att förstå när ett lån kan vara nyttigt och när det bör undvikas. Både företagare och privatpersoner kan utnyttja möjligheterna med bra lån, men likväl kan båda grupper hamna i fällan med att ta ett dåligt lån.

Ett bra lån är ett lån som används för att köpa inventarier till ett företag och som gör företaget bättre på olika sätt. Andra exempel kan vara investeringar i form av arbetskraft. Har företaget expanderat snabbare än väntat kan det uppstå problem med personalbrist och om företaget inte har något eget sparat kapital kan det vara svårt att täcka kostnaderna för en större personalstyrka på kort sikt. Ett företagslån kan därför fungera som en tillfällig brygga och täcka upp de extra utgifterna för personalkostnader, göra att företaget i lugn och ro kan expandera och därmed undviker verksamheten att hamna i en moment 22-situation. På så vis blir ett lån ett hjälpmedel för att expandera verksamheten, varav lånet blir en investering.

En privatperson kan också ta bra lån. Man brukar säga att bolån är bra lån, då det används för just köp av en bostad som brukar kunna stiga i värde, samtidigt som det uppfyller en funktion i form av en bostad. I vissa fall kan även lån för köp av aktier på börsen anses som bra lån, förutsatt att de köpta aktierna stiger i värde.

Dåliga lån är raka motsatsen till bra lån. Företag som tar dåliga lån använder lånet exempelvis till konstiga inköp som inte gynnar företaget på något sätt. Det kan inkludera lyxiga och dyra möbler till ett kontor, skräddarsydda uniformer till all personal eller sprillans nya företagsbilar som förlorar halva sitt värde så fort de lämnat bilförsäljaren.

Den största andelen dåliga lån brukar tas av privatpersoner. Lån till konsumtion hos privatpersoner kan vara alltifrån dyra restaurangbesök, köp av kläder, märkesväskor, bilar eller båtar.

Skillnaden mellan bra och dåliga lån är helt enkelt konsumtion vs investering. Alla investeringar ser olika ut och det som kan anses som konsumtion i ett fall kan vara en investering i ett annat fall.

Företagslån – en tillgång

När man tagit reda på vad ett bra och dåligt lån innebär för sitt egna företag, kan man lättare undvika fallgroparna med det. I grund och botten är företagslån ämnade för att vara en tillgång för företagare, men ett lån ska också kunna betalas tillbaka med ränta. Därför bör man alltid tänka till en extra gång innan man skickar in en låneansökan. Exempel på när lånet kan vara en tillgång för ett företag kan vara:

  • När företaget behöver expandera, men inte har ekonomiska möjligheter att göra det. Som nämnt ovan kan det i vissa fall vara svårt att ha råd med expansion paradoxalt nog. Men ett lån överbryggar tiden emellan, tills expansionen har börjat löna sig.
  • När en verksamhet råkar ut för tillfälliga svårigheter, men ser ljuset längre fram. Ibland kan det uppstå situationer som skapar tillfälliga stopp i verksamheten och det kan snabbt leda till konkurs om inget görs. Ett företagslån kan ge en livlina till ett företag fram tills tiderna förbättras.
  • Om företaget råkar ut för rättsliga åtal och måste betala för advokatkostnader. Det finns många anledningar till varför ett företag kan råka ut för rättsprocesser och för små och sköra företag kan det vara dödsstöten. Med ett lån kan ett företag överleva det.
  • Om det uppstår oförutsedda händelser. En oförutsedd händelse kan vara alltifrån kvarglömd skatt som måste betalas, till att firmabilen går sönder. Alla kan råka ut för oförutsedda händelser och i vissa fall kan en sådan utgift försätta känsliga företag i konkurs.

Kommentera eller Fråga

Vi visar aldrig den eller delar den till någon annan.