Samlingslån – Samla lån och krediter

Har du ett antal olika lån som tillsammans kostar dig mycket i avgifter? Det finns idag möjligheten att samla lån till ett enda samlingslån. På det viset kan du sänka dina räntekostnader och förbättra din ekonomi.

I den här artikeln skriver vi om hur du kan gå tillväga för att lyckas få med en eller flera banker att hjälpa dig. För dig som har ekonomiska problem på grund av för många dyra lån så vill vi ändå uppmana dig att ta tid och läsa igenom denna guide, det är aldrig för sent att reda ut din ekonomi, börja redan idag!

Varför ett samlingslån

Om man har hamnat i situationen att man har tagit flera olika lån från olika kreditgivare får detta ofta till följd att man får en dyrare, total, lånekostnad än om man har alla lån hos en bank. Det här beror på att i de flesta privatlån (kallas ofta blanco lån) så finns det fasta avgifter. När dessa avgifter samlas på hög så blir helt enkelt större totala avgifter. Lösningen på detta är att ansöka om ett samlingslån.

Låneförmedlare som kan samla dina lån

 

Vad kostar ditt lån per månad

Här nere kan du få en uppfattning om vad ett lån med en viss ränta kommer att kosta dig per månad. Jämför gärna olika räntesatser för att se hur en minskning av ränta hjälper dig.

Lånebelopp:

Ränta: Använd gärna den effektiva räntan

Återbetalningstid: Kallas ibland också för löptid (max 30 år)


Månadskostnad:

Total lånekostnad (Ränta + lånebelopp):
Info: I kalkylatorn görs beräkningarna enligt avbetalning med annuitetslån.
Vill du göra mer avancerade låneberäkningar? Använd då vår lånekalkylator

Samla ihop höga avgifter och räntor

Anledningarna till att det blir så här kan vara olika, alltifrån att man vid krissituationer har varit tvungen att ta ett lån snabbt till att man har konsumerat genom att ta lån. När detta sedan läggs på hög finns risken att de sammanlagda kostnaderna för lånen blir mycket höga.

Att samla alla lån från flera banker till en gör förstås inte att du blir av med alla kostnader i ett svep. Däremot kan de totala kostnaderna sänkas då du får allt samlat på ett ställe.

Så gör du för att samla lånen

Nu är det tyvärr så att det inte bara är att ta sina låneavier till första bästa bank och samla lånen utan det kan vara ganska svårt att övertyga banken innan de säger ja till detta. För banken är det förstås en risk att ta över dina lån om du inte sedan kan betala för dessa och samtidigt amortera lånet.

Tips innan du ansöker:

  1. Samla först ihop alla dina avier och låneavtal så att du har en detaljerad överblick över alla dina lån och krediter samt information om hur stor din totala månadskostnad är idag.
  2. Ett vanligt villkor är ofta att man har en stadig inkomst, så ta fram hur mycket du, och eventuella medlånare tjänar.
  3. Innan du går till banken kan det också vara bra att sälja av allt onödigt som du har. Om det är en krisig situation i din privatekonomi så kanske det kan vara värt att byta ut LED-tvn mot en tjockare variant?
  4. Om det är möjligt, och du har tid till detta, så kan du även leta efter extrainkomster i form av extrajobb. Ju mer pengar du får in varje månad desto lättare kommer du att få att övertyga banken.
  5. Försök också få ner dina månadskostnader genom att göra dig av med dyra abonnemang och tjänster som du inte behöver. Många bäckar små leder ofta till en bättre privatekonomi och därmed ökar möjligheterna till att få samla lånen.
  6. Du kan även läsa mer om hur man jämför samlingslån på hemsidan lånen.se.

Sänk lånekostnaderna genom ett samlingslån

När du väl känner att du har gjort det du kan för att förbättra din situation så är det förstås mycket bra om du kan sänka dina totala lånekostnader. Detta gör du enklast genom att ansöka om ett samlingslån hos en bank. Här är tipset att börja hos banken där du har ditt lönekonto. Eftersom de redan har någorlunda bra översikt över din ekonomi så kan det vara bra att börja där.

Det kan också vara en idé att kontakta den bank, om du litar på denna, där du har störst lån. Kanske att de kan hjälpa dig att samla dina lån där? Nedan hittar du också en lista över banker som alldeles särskilt riktar sig mot de som vill samla sina lån på ett ställe.

Vad gör jag om jag har en betalningsanmärkning?

Det är inte ovanligt att man har dragit på sig en betalningsanmärkning när man har tagit ett eller flera lån under en period. Det blir då svårare att få ett lån hos vissa banker. Det finns dock låneförmedlare som hjälper till ändå. Lendo har startat en tjänst för alla som har betalningsanmärkningar som heter Anmärkning.se. De hjälper dig att jämföra bankernas räntor och erbjudanden och presenterar sedan en lista med de olika bankernas erbjudanden för dig. Du väljer sedan själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.

Hur samlar man flera sms-lån till ett lån

Vi får ganska ofta frågan om hur man samlar flera sms-lån till ett lån istället. Sms lån kan sägas vara lån man kan ta när du har möjlighet att mycket snabbt kunna betala tillbaka lånet. Räntan på sådana lån är otroligt hög och om du inte snabbt kan betala tillbaka lånet så går det snabbt för skulden att öka.

Undvik att ta flera sms-lån

Det första och viktigaste när du skall samla sms-lån är att du inte tar ett sms-lån till. Istället gäller det att sikta in sig på att kunna ta ett privatlån som betalar av alla sms-lån. På det viset kan du få ner din ränta rejält. Kanske du tycker att det låter heltokigt att betala av ett lån med ett lån till? Men nej i det här fallet är det faktiskt inte det även om det generellt förstås är bättra att betala av ett lån med egna pengar. Det du gör är att byta ut lån med höga räntor till ett med mer normala räntor.

Men om man har dålig kreditvärdighet och många kreditförfrågningar?

När man ansöker om ett lån så gör banken en kreditupplysning på dig. Det kan även göras om tecknar hyresavtal eller köper något på avbetalning. Varje gång som detta görs så registreras det hos UC (upplysningscentralen) och sparas där i ett antal månader. Anledningen till att bankerna inte är så förtjusta i sådana registreringar är för att de anser att du är mer riskbenägen om du har många UC på en gång. Du har då ett antal olika alternativ om du ändå vill ta ett lån.

Tänk på detta

  1. Vänta några månader innan du ansöker om lånet. Till slut kommer dina kreditupplysningar att försvinna från systemet.
  2. Leta efter banker som hjälper till trots att du har många förfrågningar. Börja gärna hos Advisa, Lendo eller Lånekoll .
  3. Du kan också leta efter banker som erbjuder omstartslån. Ett exempel på en sådan bank är Marginalens omstartslån.

Vad gör man om banken säger nej?

Det är tyvärr så att banken, med full rätt, kan säga nej till dig som önskar att samla dina lån. De punkter som nämns i stycket ovan kan förstås hjälpa dig på vägen och förbättra dina utsikter att få lån hos banken men det kan ändå bli ett nej. Vad gör man då och vilka vägar finns det?

Kontakta låneförmedlare och banker för att samla dina lån

Den mest uppenbara lösningen är att fortsätta att kontakta låneförmedlare och banker för att höra hos dem vad som krävs av dig för att få samla lånen och minska räntan där. Du kan även ringa till alla banker du har lån hos och försöka att förhandla med dem för att få det bästa möjliga upplägget.

Nästa steg kan vara att kontakta ditt fackförbund, om du är medlem i ett, då dessa ofta har möjligheter att hjälpa till med mycket förmånliga lån.

Om du någonstans på vägen har kört hela din ekonomi till botten och du inte ser några utsikter att kunna betala alla dessa lån så kan en möjlighet vara att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Du kan även se om tjänsten skuldfinansiering är något för dig. Tjänsten erbjuds av SveaEkonomi.se. Detta är förstås en sista utväg men det kan vara bra att känna till att detta finns.

Tips på banker och tjänster som samlar lån

Här samlar vi också ett antal olika alternativ på banker som på ett särskilt sätt kommunicerar att de hjälper privatpersoner att samla sina lån. Notera att det ändå inte är säkert att du får lån där men utsikten bör ändå vara att det finns en möjlighet.