Vårt omdöme om Lumify

Lumify är en långivare som ingår i Luma Finans AB. Här kan du ansöka om en flexibel kontokredit mellan 2 000 upp till 70 000 kronor med en löpande återbetalningsperiod. Nya kunder kan låna räntefritt och utan uppläggningsavgift i 30 dagar vid lån över 16 000 kr.

Räntan är väldigt hög och det räknas som en högkostnadskredit. Med tanke på de andra avgifterna som läggs till utöver ränta är Lumify ett ganska dyrt alternativ jämfört med många av sina konkurrenter. Dessutom godkänns inte lån med betalningsanmärkningar och kundtjänstens öppettider är något begränsade.

Fördelen med Lumify är att långivaren inte hämtar kreditinformation från UC. I stället tillhandahålls kreditinformation av Creditsafe vilket gör att ditt kreditbetyg inte påverkas negativ när du ansöker om ett lån hos Lumify. En annan fördel är den smidiga ansökningsprocessen och den snabba betalningen till alla större svenska banker, speciellt SEB där det endast tar 15 minuter att få pengarna på kontot.

Grundkrav för att låna

För att ha chans att bli beviljad ett lån hos Lumify så finns ett antal grundkrav som måste uppfyllas av dig. Nedan kan du se vilka dessa krav är.

 • 18 År eller äldre
 • Ha ett svenskt personnummer
 • Svenskt mobilnummer
 • Att du har ett bankkonto i en svensk bank
 • Accepterar inte betalningsanmärkningar

En kreditupplysning görs alltid i samband med att du ansöker om lån hos Lumify. De använder sig dock inte av UC, utan istället av Creditsafe vilket innebär att ingen förfrågan kommer att registreras hos UC när du ansöker om ett lån hos Lumify och därmed påverkas inte heller ditt kreditbetyg negativt.

Låna pengar 30 dagar räntefritt

Till alla nya kunder hos Lumify erbjuder man nu ett räntefritt lån i 30 dagar med 0 kr i uppläggningsavgift. Den kostnad som tillkommer är aviavgiften på 60 kr per månad. Detta är en riktigt bra deal om man behöver låna pengar snabbt och billigt! Var noga med att betala tillbaka lånet inom 30 dagar för att slippa betala förlängningsavgift.

(Detta erbjudande gäller endast lån från 16 000 kr)

Hur du ansöker

Att ansöka om ett lån hos Lumify är enkelt och görs direkt på deras hemsida. Stegen nedan visar hur du går tillväga för att genomföra en komplett låneansökan.

 • Börja med att fylla i önskat kreditbelopp och vilken återbetalningstid du önskar
 • Fyll sedan i resterande uppgifter som efterfrågas, som namn, personnummer, adress, inkomst och utgifter etc.
 • Efter att du har skickat in din ansökan får du svar inom några minuter direkt på skärmen. Om Lumify behöver mer information, till exempel grunden för inkomst, tar det naturligtvis längre tid. Vanligtvis krävs inga dokument alls, eftersom du legitimerar dig med BankID.
 • Om din ansökan blir beviljad på morgonen eller på morgonen en helgdag, får du dina pengar samma dag som du skickat in din ansökan. Vid bankkonto hos SEB, Handelsbanken, Swedbank eller Nordea så har du vanligtvis dina pengar inom 15 minuter efter att du blivit godkänd. Om din ansökan istället behandlas på eftermiddagen eller kvällen kommer pengarna att sättas in på ditt bankkonto nästa veckodag som inte är helgdag.

Direktutbetalningar 24/7 

Lumify erbjuder direktutbetalningar dygnet runt alla dagar i veckan. Om du är kund hos SEB, Swedbank, Handelsbanken eller Nordea skickas pengarna till ditt konto inom 15 minuter efter godkänd ansökan. För andra banker anländer pengarna samma dag om ansökan sker på morgonen.

Om din ansökan godkänns på eftermiddagen eller på en helgdag har du tillgång till pengarna nästa bankdag.

Räntor och kostnader

Räntan är densamma för alla kunder, vilket innebär att din kreditvärdighet inte kan påverka lånekostnaden.

Förutom ränta läggs också en låneavgift till på 695 kr. Om du väljer att förlänga din återbetalning av lånet måste du också betala en förlängningsavgift på 695 kronor.

Lånen som Lumify erbjuder är högkostnadslån. De höga kostnaderna för lånet i kombination med de extremt höga avgifterna gör Lumify till en relativt dyr långivare.

Uppläggningsavgifter

LånebeloppUppläggningsavgift
2 000 – 3 999 kr505 kr
4 000 – 5 999 kr719 kr
6 000 – 7 999 kr939 kr
8 000 – 9 999 kr1 105 kr
10 000 – 11 999 kr1 284 kr
12 000 – 13 999 kr1 495 kr
14 000 – 15 999 kr1 691 kr
16 000 – 17 999 kr1 902 kr
18 000 – 19 999 kr2 089 kr
20 000 – 70 000 kr2 473 kr

Förlängningsavgift

Lumify kommer debitera en förlängningsavgift om du inte kan betala tillbaka ditt lån innan löptidens slut. Förlängningsavgiften är lika mycket som uppläggningsavgifterna ovan. Om du från början har lånat 10 000 kr och sedan har återstående skuld kvar på 2500 kr vid slutdatum, då kommer du få betala 1 289 kr kr i en förlängningsavgift. Förlängningsavgiften baseras alltså på det ursprungliga lånebeloppet.

Fördelar och nackdelar med Lumify

Precis som med det mesta så finns det fördelar och nackdelar med allting. Här kommer vi prata lite om Lumifys fördelar och nackdelar i helhet och längre ner kan du se en lista med allt för att skapa dig en klar bild av vad du kan förvänta dig som kund hos Lumify.

Till att börja med så erbjuds alla nya Lumify-kunder ett räntefritt lån utan uppläggningsavgifter de första 30 dagarna. Om du är en ny kund som lånar 6000 kr med en 30-dagars återbetalningsperiod, betalar du bara aviavgiften på 60 kr. Med andra ord kommer det totala beloppet som ska återbetalas att bli 6060 kronor. Att hitta ett billigare mobillån är i grunden omöjligt, så självklart är detta betygshöjande.

Eftersom Lumify använder Creditsafe som kreditupplysningsföretag behöver du inte oroa dig för att din låneansökan påverkar din kreditvärdighet. Detta beror på att låneansökan inte registreras i UC-registret. Med ett lån från Lumify håller du din kreditvärdighet god, så länge du sköter dina återbetalningar.

En annan positiv sak med Lumify är att de erbjuder direkta utbetalningar till dem som har SEB. Om du är SEB-kund har du tillgång till dina pengar inom 15 minuter efter att du har fått din ansökan beviljad. Om ditt lån beviljades under arbetstid kan du få pengarna på ditt konto omedelbart efter att du lämnat in din ansökan. Detta beror på att kreditkontrollen är automatisk och du inte behöver vänta på att kundtjänsten ska behandla din ansökan manuellt.

En sak som är lite synd med Lumify är att du som ny kund inte kan låna några större summor. Om du är ny Lumify-kund kan du låna högst 6000 kr vid ditt första lån. För att få lån upp till 20 000 kr måste du först betala av alla utestående skulder på ditt befintliga lån först.

Nedan kan du se en lista med alla fördelar och nackdelar med Lumify.

Fördelar

 • Lån utan ränta och uppläggningsavgift i 30 dagar för nya kunder
 • Direktutbetalning till SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken
 • Lån utan UC, kör istället Creditsafe
 • Möjlighet till uppskjutet förfallodatum
 • Direktutbetalningar dygnet runt (24/7)

Nackdelar

 • Dyra kostnader vid förlängd återbetalningstid
 • Maxkredit på 10 000 kr för nya kunder
 • Höga avgifter på uppläggningsavgift
 • Väldigt lite med information på hemsidan
 • Kundtjänst på helger och kvällar saknas

Att legitimera sig hos Lumify

För att få ansökningsprocessen att gå så snabbt och effektivt som möjligt har Lumify implementerat en identifieringsprocess som görs via BankID. BankID används idag av privatpersoner när de vill styrka sin identitet online. Tjänsten fungerar som ett elektroniskt pass eller körkort, och identifieringen sker på bara några sekunder. Tack vare detta behöver du inte skicka en kopia av ditt ID-kort, pass eller körkort. Istället sker verifieringen omedelbart och du får ett svar på din ansökan direkt på skärmen.

Du kan använda Bankid om du har tillgång till en smartphone, surfplatta eller dator och är kund hos en svensk bank. För att få Bankid måste du ha ett svenskt personnummer och vara registrerad i Sverige. För att använda Bankid på din dator måste du först ladda ner Bankids säkerhetsprogram till din dator och sedan aktivera tjänsten via din bank. Detsamma gäller smartphones och surfplattor, förutom att du laddar ner Bankid-appen via Google Play eller Apple Store. Tjänsten är gratis och du kan ha upp till tre aktiva Bankid-konton samtidigt.

Säkerheten hos Lumify

Lumify värnar om sina kunders säkerhet. Därför använder de tekniska åtgärder för att förhindra olagliga kränkningar av integriteten. Känslig information lagras bland annat i säkra databaser med krypterade anslutningar som säkerställer att information inte hamnar i fel händer.

Alla enheter som behandlar personuppgifter är skyldiga att upprätthålla en hög säkerhetsnivå. I sin integritetspolicy beskriver företaget i detalj vilka rättigheter du har som lånekund.

Viktiga dokument undertecknas alltid med BankID. På så sätt kan du vara säker på att obehöriga inte kan använda din identitet för att ansöka om ett lån eller på annat sätt missbrukar din identitet.

Kundtjänst

Att få hjälp hos Lumify är aldrig svårt. Du kan kontakta dem via deras telefonsupport på: 020-11 77 90 under deras öppettider som är Måndag – Fredag: 09.00 – 17.00. Du kan även maila dem på [email protected].

Vänd dig till deras support om du har några frågor eller funderingar som rör deras snabblån, villkor, räntor eller utbetalningar.


FAQ – Vanliga frågor

Hur lång tid tar en ansökan hos Lumify?

Den genomsnittliga ansökan tar bara några minuter från start av ansökan till dess godkännande. Det kan ta längre tid om de behöver be dig om ytterligare information eller om de behöver kontrollera din ansökan manuellt.

Vilka dokument behöver jag skicka in?

Vanligtvis behöver du inte skicka in några dokument alls eftersom du identifierar dig med BankID. Ibland måste Lumify dock begära ett dokument som bekräftar din inkomst. Oftast behövs detta om din inkomst har förändrats väsentligt nyligen och skiljer sig från föregående års inkomstdeklaration.
Anledningen till att detta dokument behövs är för att se till att ett lån inte kommer att sätta dig i en ekonomisk försämring.

Varför blev jag inte beviljad lån?

Det kan finnas ett antal skäl till varför din ansökan har avslagits, men den vanligaste anledningen är att Lumify inte tror att du kan betala tillbaka ditt lån utan att det påverkar din personlig ekonomi.
Om ditt lån inte beviljas har du alltid rätt att kontakta deras kundtjänst för att få reda på den exakta orsaken.

Hur snabbt får jag mina pengar?

Om du har ett bankkonto hos en av de större svenska bankerna (Nordea, SEB, Swedbank eller Handelsbanken) har du vanligtvis pengar på ditt konto inom 15 minuter efter att ditt lån beviljats, ​​dygnet runt.
Om du har en annan bank än dessa fyra kommer pengarna vanligtvis under dagen om din ansökan godkänns på morgonen. Om ansökan godkänns på eftermiddagen, kvällen eller på en helgdag kommer pengarna nästkommande veckodag som inte är helgdag.

Vad händer om jag gör min återbetalning för sent?

Om du helt missar en betalning och en påminnelse eller ett krav behöver skickas ut till dig så kan du behöva betala extra kostnader och ränta på det utestående beloppet.
I händelse av att återbetalning uteblir helt trots påminnelser riskerar du att avtalet sägas upp helt, vilket innebär att du måste betala av hela återstående lånebelopp på en gång. Om du har problem med att betala tillbaka ett lån i tid så är det alltid bättre att du kontaktar Lumifys kundtjänst för att komma överens om en återbetalningsplan istället.