Viaconto ägs av företaget Viaconto Sweden AB och ingår i VIA SMS-gruppen som grundades i Lettland år 2008. Företaget sysslar i huvudsak med mikrokrediter och snabblån till konsumenter.

Hos Viaconto kan du låna upp till 30.000 kronor. Alltså ett bra val för den som råkar ut för oförutsedda utgifter eller behöver ett snabbt extra tillskott i kassan. Viaconto är idag ett av de snabbast växande låneföretagen på den svenska och nordiska marknaden. 

Viaconto lån

Tjänsten som tillhandahålls av Viaconto kan beskrivas som en löpande kontokredit. Minsta kreditgräns är 1 000 kr och högsta kreditgräns är 30 000 kr. Om kredit beviljas betalas hela beloppet direkt till det bankkonto som du registrerat. Efter att ha återbetalat minst 30% av krediten kan du göra ett nytt uttag och ansöka om att din kreditgräns ska höjas om du vill det. 

Återbetalningstiden hos Viaconto är alltid 30 dagar. Detta gäller dock bara om du vill betala av hela din skuld genom en återbetalning. 

I andra avseenden är krediten flexibel eftersom den kan återbetalas löpande till ett minimum månadsbelopp eller ett valfritt månadsbelopp. Likheten med kreditkort är särskilt tydlig i detta avseende.

En annan sak som kan vara bra att känna till är att även om du ansöker om en specifik kreditlimit så kan du bli beviljad en lägre, om Viaconto anser att du inte klarar av att betala den limit du ansökt om. Du har då möjligheten att accepter den erbjudna kreditlimiten eller tacka nej. 

Villkor för att få låna hos Viaconto

Även om Viacontos krav på låntagare inte är de tuffaste på marknaden så ställs ändå vissa kriterier som måste uppfyllas för att du ska ha möjlighet att beviljas ett lån. Nedan kan du se en kort lista på de kraven som ställs på dig som låntagare. 

  • Du måste vara folkbokförd i Sverige i minst 2 år tillbaka
  • Vara minst 18 år gammal
  • Eget mobiltelefonnummer och eget personkonto i svensk bank
  • Ha en deklarerad inkomst i Sverige

Det framgår dock inte hos Viaconto hur stor den deklarerade inkomst måste vara. Det är såklart lite negativt eftersom man då inte kan vet om inkomsten man har är tillräcklig eller inte.

Hur du ansöker om lån

Att ansöka om kontokredit hos Viaconto är enkelt och tar bara ett par minuter. Det är tre steg som du behöver gå igenom, nedan kan du se stegen för att skicka in en ansökan. 

  1. Välj önskat lånebelopp
  2. Registrera dig med dina personuppgifter för att skapa ett konto
  3. Signera och underteckna låneansökan med ditt mobila BankID

Det går alltså väldigt snabbt att slutföra dessa tre steg. Viaconto kan också göra en första preliminär bedömning mycket snabbt. Det görs av ett automatiskt system som bedömer dina förutsättningar. Det betyder att du kan ta emot besked direkt på skärmen. En anställd på Viaconto måste dock alltid granska din ansökan manuellt innan du får ett slutligt besked om din ansökan.

Om man ser tillbaka rent historiskt så är Viaconto en av de långivare som har varit ganska strikta med att låna ut pengar. 

Men om man ser till de senaste åren så har möjligheten att bli beviljad lån hos Viaconto definitivt ökat för konsumenter, detta beror mest troligt på att man har inlåningsverksamhet genom dotterbolaget Viaspar Finans.

Utbetalningar

Utbetalningar av lån sker löpande under kundtjänstens öppettider. När du får pengarna beror på när lånet beviljas och vilken bank du har. 

Viaconto har möjlighet att göra direktbetalningar personkonton i Nordea. Eftersom kundservice också är öppen på lördagar så finns det möjlighet att betala ut pengar även under helgen. Söndagar är det dock stängt och inga utbetalningar görs.

För alla andra banker, som SEB, Swedbank och Handelsbanken, måste ansökan först och främst vara godkänd senast klockan 13:30 för att du ska kunna få din utbetalning samma dag. Lån som beviljas efter kl. 13:30 kommer in på ditt konto nästkommande bankdag.

Att det erbjuder utbetalning även på lördagar är såklart ett stort plus då många människor ofta ansöker om lån under helgen och därmed är det definitivt ett tillfälle dra in mer kunder. 

Vilka kostnader tillkommer för min kredit?

Viacontos kredit är en så kallad högkostnadskredit, som tydligt anges på deras sida. Du betalar bara för den del av krediten du använder, vilket innebär att om du redan har återbetalat en del av krediten kommer du naturligtvis inte att betala något för denna del.

Dock finns det vissa andra kostnader som tillkommer för din kredit. Nedan kan du se vilka de kostnaderna är. 

  • En månatlig faktureringsavgift på 45 kr
  • En månatligt administrationsavgift på upp till 380 kr

Då den effektiva räntan inkluderar alla lånekostnader kan detta variera mycket beroende på kreditgränsen du använder under året. Det vill säga, ju större del av krediten du använder, desto lägre blir den effektiva räntan. Läs mer om den effektiva räntan längre upp i artikeln.

Du kan använda dig av Viacontos lånekalkylator på deras hemsida för att se din kreditkostnad baserat på lånebeloppet och olika återbetalningstider.

Viacontos Kundtjänst

Viacontos kundtjänst kan kontaktas via live chatt, telefon, e -post och Skype. Det finns inte många andra aktörer som har ett så brett utbud av kontaktalternativ.

E-postadressen till kundtjänst är [email protected], och telefonnumret är 075-7575023. För att kontakta dem via Skype måste du söka efter användarnamnet “viaconto.se”.

Överlag så är deras kundtjänst väldigt kunnig och du kan alltid förvänta dig ett professionellt bemötande, oavsett vilka frågor eller funderingar du har. Det klart snabbaste sättet att få svar är via deras live chatt. 

Kundservice är öppen vardagar 08: 30-17: 00.

Trygghet och säkerhet

Viaconto har inte varit på den svenska marknaden i så många år, men statistik visar att företaget har haft en stabil verksamhet. Viaconto är naturligtvis registrerat hos Finansinspektionen, dock är de inte medlemmar i SKEF som är en branschorganisation för snabblångivare. 

De tillhandahåller dock mycket bra tjänster i form av helgutbetalningar och livechatt, söndagar är det stängt. De påvisar att de vill hålla hög kvalitet och tillgänglighet. Alla ansökningar signeras med BankID, det innebär att ingen obehörig kan ansöka om lån i ditt namn vilket såklart ger extra trygghet och säkerhet hos Viaconto.

Sammanfattning

Avslutningsvis så anser vi att Viaconto är en mycket bra och högkvalitativ långivare för svenska konsumenter. Du kan ansöka om kredit mellan 1000 kr – 30.000 kr på bara ett par minuter. Att du även signerar din ansökan med BankID är ett stort plus då det är både säkert och smidigare än att få hem lånehandlingar med post som ska signeras manuellt. 

Gällande deras support så finns inget att anmärka på. Kundtjänsten hos Viaconto är tillmötesgående och finns där varje dag under öppettiderna för att ge svar på dina frågor och funderingar. Att de också har så pass många olika alternativ för att kontakt kundtjänsten gör det såklart ännu bättre. 

Att kunna få sina pengar utbetalda av en långivare även under helgen är såklart väldigt fördelaktigt för dig som kónsument. Även om de trots allt har stängt söndagar så kan du fortfarande få dina pengar utbetalda under Lördagar, något som långt ifrån alla långivare erbjuder. 

Om du är i behov av ett mindre lån eller kredit snabbt så rekommenderar vi absolut Viaconto, dels för att du själv kan välja hur stor del av din beviljade kredit du vill ta ut, men också för att det är väldigt enkelt att ansöka och du får din utbetalning väldigt snabbt.