Om bolån och belåningsgrad

Av: , Uppdaterad: 2020-07-06

Ett hus kan belånas upp till 85%. Beroende på vilken belåningsgrad du har så påverkar det hur mycket du ska amortera av den totala lånekostnaden.

bolån-så fungerar det
Om bolån och belåningsgrad

När du ansöker om lån till bostad hos banken så är det vanligt att du kan söka lån upp till 85% för bostaden. Resten av summan ska kunna betalas kontant. Då gäller det att du har sparat så att du kan betala den kontantinsatsen.

Du kan alltså inte låna hela summan av banken utan måste ha en summa innan som räcker till handpenningen eller kontantinsatsen. Tänk också på att beräkna kostnader för så kallade lagfart och pantbrev, vilket kan handla om ganska stora summor. Vad är då pantbrev och lagfart? Det ska vi redogöra för här nedan.

Belåningsgrad på bolån

  • Du kan belåna ditt hus upp till 85%.
  • Du måste själv bekosta handpenning/kontantinsats.
  • Lagfart och pantbrev tillkommer som kostnader.
  • Amortering innebär avbetalning av skuld.

Jämför bolån och lånelöften

Den enda som förlorar på att inte jämföra bankerna är du själv.
Lånekoll.se hjälper dig att söka lånelöfte eller jämföra räntorna på dina nuvarande bolån eller privatlån. De presenterar sedan erbjudanden från upp till 30 st olika banker åt dig på en lista. Du väljer sedan själv om du vill acceptera någon av bankernas erbjudanden eller inte. Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan hos Lånekoll.se.

Lagfart och pantbrev

Med lagfart menar man att du får ett bevis som visar att du är ägare till ditt boende som du köpt. Du skrivs in i fastighetsregistret vilket kostar runt 825 kr. Sedan är det även stämpelskatt som ligger på 1,5% av bostadens inköpspris. Banken brukar i regel hjälpa dig med inskrivningen i fastighetsregistret, men även det brukar de ta ut en avgift för.

Så det är viktigt att du sätter dig ned med banken och diskuterar igenom sådana saker innan så att ni är överens och inga överraskningar uppstår. Vad är då ett pantbrev? Jo ett pantbrev är en värdehandling och ett bevis på att det finns en inteckning i fastigheten.

Pantbrevet är en säkerhet för banken som lånar ut pengarna och pantbrevet bör motsvara den summa pengar som du lånat för att köpa din fastighet. Att skaffa pantbrev kostar 375 kr och även där blir det en stämpelskatt, 2% på den summa du tänker ta ut. Om det pantbrev som du har inte rymmer möjlighet för att låna mer pengar så kan du komplettera med ytterligare ett pantbrev.

Hur får man ett bolån?

När du ansöker om ett bolån så prövar banken din möjlighet att kunna betala tillbaka pengarna. Man gör en kreditupplysning för att se så det inte finns några betalningsanmärkningar. Sen prövar banken utifrån värdet på fastigheten om de kan ge dig lånet för värdet på fastigheten är bankens säkerhet.

Räkna på kostnaden för bolånet och bostaden

Pris på boende:
kr
Kontantinsats:
kr
Du måste ha minst 15% i kontantinsats!
Ränta:
%
Driftkostnad:
kr
Månadsavgift:
kr

Det finns en extra regel som infördes under 2018. Den som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst (brutto) måste amortera ytterligare 1 procent av lånets totala storlek per år

Månadskostnad

6 188 kr

Belåningsgrad 80%
Lånebelopp: 2 000 000 kr
Ränta: %
Amortering: 3 333 kr
Räntekostnad: 1 855 kr
Driftkostnad: 0 kr
Månadsavgift: 0 kr

Så fungerar amortering

Vad är då en amortering? När du lånar pengar förväntas så också att du ska kunna betala tillbaka pengarna till banken. Då amorterar du till banken. Hur mycket du ska amortera kommer du och banken överens om. En prioritet har så kallade lån utan säkerhet, då räntan kan bli väldigt hög på dessa.

Beroende på vilken belåningsgrad du har på huset så får du också amortera därefter. Följande krav gäller sedan 2016 för amortering.

  • Belåningsgrad mellan 50-70% ger ett amorteringskrav på 1% av det lånade beloppet per år.
  • Belåningsgrad över 70% ger 2% i amortering på det lånade beloppet per år.

När du står inför att låna pengar till bostaden och funderar över belåningsgrad så är det viktigt att du gör beräkningar på kostnaden för amortering beroende på belåningsgrad.

Ny värdering om fastigheten ökar i värde

Skulle din fastighet öka i värde kan du be om en ny värdering av fastigheten. När du fått ditt bolån och blivit beviljad pengar av banken kan du välja att binda räntan på dina lån i allt från 3 månader till 10 år.

Du kan välja att dela upp lånet i olika bindningstider och det är klokt då du slipper att lägga om dina lån vid samma tidpunkt. Genom att binda räntan så skapar du en större trygghet då räntan inte drastiskt kan ändras och på sätt skapa oväntade ekonomiska svårigheter.