Att jämföra banker och olika lån – Information innan du lånar

Här kommer en guide som hjälper dig att jämföra bolån, privatlån och snabblån. Det är bra att få koll på dessa olika typer av lån innan du lånar pengar.

Det finns mycket att begrepp och snåriga villkor vad det gäller lån och det är lätt att göra fel. På den här sidan samlar vi på Hittalånet goda tips och råd för dig som vill förstå och jämföra lån för att undvika att göra misstag. De lån vi ger råd om här är bolån, billån, privatlån och snabblån.

Olika sorters lån banker erbjuder

Privatlån, och snabblån är lån utan säkerhet. Detta kallas också för blancolån eller konsumtionslån. Här är räntorna högre än för bolån och de kan variera kraftigare. Det är alltså av stor viktigt att du förbereder dig noggrant inför att ta ett sådant lån för att undvika för hög ränta. Följande rekommenderar vi dig kring detta.

1. Måste du ta lånet?

Lån är dyra och dessa typer av lån är de mest kostsamma. Framförallt är det snabblån som kostar mest i ränta men både privatlån och billån har räntor mellan 3 – 15 % per år. Så först skall du alltid ställa dig frågan om du verkligen behöver ta lånet? Har du råd med det med din nuvarande lön och har du tillräckligt bråttom att ta lånet?

2. Jämför banker och deras räntor

Ha aldrig bråttom när du tar ett lån utan låt det ta tid att jämföra de olika bankernas räntor och villkor. Här finns det många tusenlappar att tjäna. All information om räntor och framförallt den effektiva räntan och villkor finns idag utlagd på nätet. Om du har bråttom hamnar du snabbt i underläge mot banken så försök att planera lånet i god tid.

En väg att gå här kan också vara att använda sig av en låneförmedlare, tex Lendo, De jämför ett stort antal olika bankers villkor och erbjudanden och hittar det som är mest lönsamt för dig. Lendo jämför bolån, privatlån och billån.

3. Låna inte för länge

Många banker lyfter gärna fram att de kan erbjuda stora lån som betalas av under lång tid. Detta gör att det känns lockande då månadskostnaden inte ser ut att bli så stor. Men i själva verket kommer den totala kostnaden för lånet att bli större ju längre tid du tar på dig att betala av lånet. Här skulle vi verkligen rekommendera vår lånekalkylator så att du enkelt kan göra beräkningar på hur mycket ditt lån kommer att kosta.

Ett enkelt räkneexempel på detta kan vara att vi lånar 200 000 kr med den effektiva räntan 8 %. Då är den totala lånekostnaden (beräknad med annuitet):

  • 212 739 kr om du betalar av lånet på 2 år
  • 266 449kr kr om du betalar av lånet på 10 år
  • 303 788 kr om du betalar av lånet på 15 år

Beräkningarna är gjorda med hjälp av vår lånekalkylator.

Här ser du tydligt att du betalar nästan 100 000 kr mindre om du betalar av lånet på kort tid.

4. Kan du skapa en säkerhet?

Man kallar dessa typer av lån för lån utan säkerhet. Detta är dock en sanning med viss modifikation. Du kan ställa frågan till banken om du kan få ta med en säkerhet i lånet och vilka möjligheter som detta kan medföra. Eventuellt kan du på detta vis få lägre ränta då risken för banken blir mindre. Exempelvis borde den bil du lånar till kunna fungera som säkerhet.

Jämföra bolån – Tänk på detta

1. Ta god tid på dig

När du tar ett bolån så är det otroligt viktigt att du är förberedd och har tid att förhandla med banken men också jämföra mellan olika banker. Jämför lån här och hitta ett bolån som passar dig och dina förutsättningar. Om du är stressad så får banken en fördel då du snabbare måste ta ett beslut. Så se till att du i god tid börjar att förhandla med banken så att du har den tid du behöver. Vid bolån kan det vara viktigt att du bokar upp möten med flera olika banker då även små skillnader i räntor gör stor skillnad. Detta beror på att lånen vanligtvis är såpass stora. Se helt enkelt till att spela ut bankerna mot varandra.

2. Förhandla din snittränta

Det är också skillnad på vad banken anger för ränta utåt och vad du själv kan förhandla dig fram till. Detta kan du också utnyttja till din fördel. Banken är nämligen skyldig att publicera sina snitträntor för att insynen i dessa saker skall bli bättre.

Så hur utnyttjar du detta?

Om du har koll på snitträntorna så kan du ställa rätt relevanta frågor till banken när du sitter i en förhandling. Om du får ett sämre erbjudande hos din bank än vad du vet finns hos en annan bank kan du ställa frågor som:

  • Varför får jag sämre ränta än vad man får på bank X?
  • Varför måste jag betala mer i ränta än vad andra gör?
  • Om jag får denna ränta så vill jag avvakta och undersöka vad jag får hos andra banker då jag vet att de har lägre ränta.

Här gäller det att kämpa med varje procentdecimal då det gör så stor summa i slutändan för dig och din ekonomi.

Hos Boupplysningen finns snitträntorna publicerade och uppdaterade:
https://www.boupplysningen.se/bolan/bolanerantor

3. Var beredd att byta bank

Var också beredd att byta bank. Bankerna är väldigt sugna på att ha dig som helhetskund med lönekonto, sparkonto, aktiekonto, swishkoppling, kort och lån. Då tjänar de mer på dig som kund. Så om du är beredd att byta bank eller ha en bank som helhetslösning så kan banken erbjuda dig bättre ränta.

Några grundläggande lånebegrepp som du behöver känna till

  • Ränta: Den avgift som banken tar ut för ditt lån. Räntan kan vara rörlig eller fast.
  • Effektiv Ränta: Den totala avgift som ditt lån har när både rånta och övriga avgifter läggs samman
  • Lånebelopp: Den summa pengar som du har möjlighet att låna inom ramen för typen av lånet.
  • Uppläggningsavgift: Den kostnad banken eventuellt tar ut för att lägga upp lånet.
  • Autogiro: Ett automatiserat betalningssätt av lån som eventuellt kan sänka din omkostnader för lånet.
  • Betalningsanmärkning: Många banker vill att man inte skall ha betalningsanmärkningar för att få ta ett lån. Det brukar dock vara möjligt att ta lån upp till en viss summa (exempelvis 120 000 kr) när man har en äldre betalningsanmärkning.

Fördjupning

Har du fler funderingar och frågor kring att ta lån och vad man skall tänka på? Läs gärna någon av följande artiklar:

Kommentera eller Fråga

Vi visar aldrig den eller delar den till någon annan.