Faktorer som påverkar hur mycket du får låna

Av: , Publicerad: 19 september, 2018

hur mycket du får låna

Det finns flera faktorer och bestämmelser som avgör hur mycket du får låna. När det gäller privatlån så handlar det om vilka bestämmelser låneföretaget satt upp för låntagare. Det handlar också om vilka ekonomiska förutsättningar du som låntagare har.

 • Med ett privatlån kan du låna mellan 5000 – 600 000 kr.
 • När du ansöker om lån görs en kreditupplysning (UC) på dig.
 • Din ekonomi och kreditvärdighet granskas av långivaren.
 • God ekonomi, och bra sparande ökar chanserna.
 • Att ansöka tillsammans med en medsökande ökar chanserna till större summa eller att bli beviljad lånet.

Tips för dig som vill öka chanserna att bli beviljad ett lån

 • Att kunna visa på fast anställning och ordningsam ekonomi.
 • Kunna visa upp ett sparande.
 • Ansök tillsammans med en medsökande.
 • Inga betalningsanmärkningar.

Hur mycket får jag låna i privatlån

Ett privatlån har ett ganska brett spektrum på summa det rör sig mellan 5000 – 600 000 kr och lånet kan användas till det ändamål som du har valt ut. Det mest förekommande taket för privatlån är 350 000 kr. Det är främst din ekonomiska situation som bestämmer hur mycket du kan få låna.

Ett privatlån har även en återbetalningstid på generellt 1-12 år och det kan vara viktigt att du räknar igenom kostnaderna för lånet om återbetalningstiden blir längre. Med privatlån finns ofta ett tydligt mål med pengarna och hur stor summa du är i behov av. Beroende på hur stor den summan är och hur din ekonomiska situation ser ut så avgör långivaren hur mycket du kan bli beviljad.

Din ekonomi och kreditvärdighet granskas

För att beviljas privatlån så kommer din sammanlagda ekonomi och kreditvärdighet att granskas av långivaren. Det innebär bland annat att man tittar på skulder och tillgångar, lån sedan tidigare och om du har någon form av sparande. Kan du påvisa en skötsam och sparsam ekonomi så ökar chanserna att bli beviljad lån och kanske även högre summa.

Kreditupplysning görs på ansökningar om privatlån

Vid din ansökan om privatlån så görs en kreditupplysning på dig som låntagare. Här hämtar långivaren/banken hem samlad information om dig som tillsammans utgör din kreditvärdighet. Informationen hämtas från olika myndigheter och institutioner. I kreditupplysningen så syns eventuella betalningsanmärkningar eller skuldsaneringsplaner från Kronofogdemyndigheten. Betalningsanmärkning syns i 3 år respektive 5 år för skuldsanering. Skulle detta framkomma vid en kreditupplysning så kan det äventyra dina möjligheter att bli beviljad ett lån.

Att ha för många förfrågningar om kreditupplysning kan även det äventyra din kreditvärdighet och långivaren avstår från att bevilja lånet. Hos till exempel en låneförmedlare görs endast 1 kreditupplysning men du får flera erbjudanden om privatlån från de anslutna långivarna.

Räntan sätts individuellt

Räntan för ditt lån sätts utifrån en bedömning av lånegivarens handläggare. Där utgår de ifrån din sammanlagda ekonomiska situation och bedömer på så sätt hur stor risk det är för långivaren att låna ut pengar till dig. Så beroende på din återbetalningsförmåga och kalkylerad risk så bestäms räntan.

Räntan och vad som händer vid förändring av räntan bör alltid framgå av ditt låneavtal. Där bör det framgå om räntan är fast eller rörlig, samt effektiv ränta. Den effektiva räntan är lånets totala kostnad inklusive avgifter plus räntekostnader. För räntekostnader upp till 100 000 kr görs även ett ränteavdrag på 30 % vid deklaration, läs gärna mer om det här.

Fördelaktigt med god ekonomi och sparande

Det skapar bra förutsättningar samt bättre ränteerbjudanden att ha en samlad och ordningsam ekonomi. Fast anställning samt fast inkomst är även faktorer som underlättar för dig i din låneansökan. Men det kan också vara en god idé att visa på ett sparande samt andra tillgångar.

Beviljat lån med betalningsanmärkning

Idag finns flera långivare som accepterar betalningsanmärkning. De bedömer din situation och varför du belagts med betalningsanmärkning. Det finns flera olika anledningar till att belastas med anmärkning och dålig ekonomi eller oordning behöver inte vara det som är anledningarna. Det står tydligt utsatt hos långivare om man accepterar sökande med betalningsanmärkning. Låneförmedlare kan även de ha långivare anslutna som accepterar anmärkning. Läs även gärna om att ha en medsökande som säkerhet för din ansökan.

Låna med medsökande

Här får du några tips om när det kan vara en bra idé att ha en medsökande vid din låneansökan. En medsökande kan påverka dina möjligheter att bli beviljad lån eller att få ett högre lånebelopp beviljat.

Då passar det bra att ansöka tillsammans med en medsökande

 • Vid ansökan om ett större lånebelopp.
 • Huvudsökande är belastad med betalningsanmärkning.
 • Ingen fast inkomst eller fast anställning.
 • Egen företagare.
 • Projektanställd eller timvikarie.

Läs gärna mer om lån och att låna pengar

 

Amortering
Avbetalning
CSN lån
Fakta om kreditkort
Fördjupning av Lånebegrepp
Kreditupplysning
Lån med betalningsanmärkning
Lån och nybörjare
Låneförmedling
Lånekategorier
Medsökande lån
Ränta
Snabblån