Faktorer som påverkar hur mycket du får låna

Av: , Uppdaterad: 2024-01-10

hur mycket du får låna

Det finns flera faktorer och bestämmelser som avgör hur mycket du får låna. När det gäller privatlån och bolån så handlar det om vilka bestämmelser låneföretaget eller banken satt upp för låntagare. Det handlar också om vilka ekonomiska förutsättningar du som låntagare har.

Hur mycket får jag låna?

Så mycket får du låna

  • Med ett privatlån kan du låna mellan 5000 – 600 000 kr.
  • Bolån brukar generellt ges upp till 6 ggr din årsinkomst före skatt.
  • När du ansöker om lån görs en kreditupplysning (UC) på dig.
  • Din ekonomi och kreditvärdighet granskas av långivaren.
  • God ekonomi, och bra sparande ökar chanserna.
  • Att ansöka tillsammans med en medsökande ökar chanserna till att bli beviljad lånet & att få låna en större summa.

Tips för dig som vill öka chanserna att bli beviljad ett lån

  • Att kunna visa på fast anställning och ordningsam ekonomi.
  • Kunna visa upp ett sparande.
  • Ansök tillsammans med en medsökande.
  • Inga betalningsanmärkningar.
  • Goda inkomster och dokumentation om kommande inkomster.

Hur stort privatlån kan jag få?

Ett privatlån har ett ganska brett spektrum på summa det rör sig mellan 5000 – 600 000 kr och lånet kan användas till det ändamål som du har valt ut. Det mest förekommande taket för privatlån är 350 000 kr. Det är främst din ekonomiska situation som bestämmer hur mycket du kan få låna.

Lendo.se jämför privatlån, bolån och billån åt dig gratis och presenterar sedan erbjudanden från ett stort antal olika banker åt dig på en lista. Du väljer sedan själv om du vill acceptera någon av bankernas erbjudanden eller inte.

Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan hos Lendo.

Ett privatlån har även en återbetalningstid på generellt 1-12 år och det kan vara viktigt att du räknar igenom kostnaderna för lånet om återbetalningstiden blir längre. Med privatlån finns ofta ett tydligt mål med pengarna och hur stor summa du är i behov av. Beroende på hur stor den summan är och hur din ekonomiska situation ser ut så avgör långivaren hur mycket du kan bli beviljad.

Hur stort bolån kan jag få?

Så mycket får du låna i bolån baserat på din inkomst

Räkneexempel på lån baserat på inkomst

35 000 kr i månadslön ger en årslön på 420 000 kr.

420 000 kr x 6 = 2 520 000 i bolån.

När det gäller bolån så är det ofta större summor det handlar om och då finns det olika parametrar som styr hur mycket du får låna. Några är;

  • Skulder och tillgångar
  • Du har ett sparande som täcker minst 15% av bostadens pris, dvs en kontantinsats.
  • Hur din ekonomi klarar eventuella räntehöjningar.
  • Hur stor din årsinkomst är.

En vanlig rekommendation är att du inte ska köpa en bostad som har kostnader över 30% av din månadsinkomst. På det sättet skapar du utrymme för att klara eventuella förändringar i din månadskostnad på lånet.

Exempel på när inkomsten styr bolånebeloppet

Det man generellt brukar säga är att bankerna brukar ge lån på upp till 6 ggr din årslön före skatt.

Så här kan det se ut om lånet baseras utifrån din årsinkomst.

MånadslönÅrslönLån 6 ggr årsinkomst
15 000180 0001080 000 kr
20 000240 0001 440 000 kr
25 000300 0001 800 000 kr
30 000360 0002 160 000 kr
35 000420 0002 520 000 kr
40 000480 0002 880 000 kr
50 000600 0003 600 000 kr
55 000660 0003 960 000 kr

Din ekonomi och kreditvärdighet granskas

För att beviljas privatlån och bolån så kommer din sammanlagda ekonomi och kreditvärdighet att granskas av långivaren. Det innebär bland annat att man tittar på skulder och tillgångar, lån sedan tidigare och om du har någon form av sparande. Kan du påvisa en skötsam och sparsam ekonomi så ökar chanserna att bli beviljad lån och kanske även högre summa.

Kreditupplysning görs på ansökningar om privatlån & bolån

Vid din ansökan om privatlån & bolån så görs en kreditupplysning på dig som låntagare. Här hämtar långivaren/banken hem samlad information om dig som tillsammans utgör din kreditvärdighet. Informationen hämtas från olika myndigheter och institutioner. I kreditupplysningen så syns eventuella betalningsanmärkningar eller skuldsaneringsplaner från Kronofogdemyndigheten. Betalningsanmärkning syns i 3 år respektive 5 år för skuldsanering. Skulle detta framkomma vid en kreditupplysning så kan det äventyra dina möjligheter att bli beviljad ett lån.

Att ha för många förfrågningar om kreditupplysning kan även det äventyra din kreditvärdighet och långivaren avstår från att bevilja lånet. Hos till exempel en låneförmedlare, exempelvis Lendo görs endast 1 kreditupplysning men du får flera erbjudanden om privatlån från de anslutna långivarna.

Räntan sätts individuellt på lån

Räntan för ditt lån sätts utifrån en bedömning av lånegivarens handläggare. Där utgår de ifrån din sammanlagda ekonomiska situation och bedömer på så sätt hur stor risk det är för långivaren att låna ut pengar till dig. Så beroende på din återbetalningsförmåga och kalkylerad risk så bestäms räntan.

Räntan och vad som händer vid förändring av räntan bör alltid framgå av ditt låneavtal. Där bör det framgå om räntan är fast eller rörlig, samt effektiv ränta. Den effektiva räntan är lånets totala kostnad inklusive avgifter plus räntekostnader. För räntekostnader upp till 100 000 kr görs även ett ränteavdrag på 30 % vid deklaration, läs gärna mer om det här.

Fördelaktigt med god ekonomi och sparande

Det skapar bra förutsättningar samt bättre ränteerbjudanden att ha en samlad och ordningsam ekonomi. Fast anställning samt fast inkomst är även faktorer som underlättar för dig i din låneansökan. Men det kan också vara en god idé att visa på ett sparande samt andra tillgångar.

Beviljat lån med betalningsanmärkning

Idag finns flera långivare som accepterar betalningsanmärkning. De bedömer din situation och varför du belagts med betalningsanmärkning. Det finns flera olika anledningar till att belastas med anmärkning och dålig ekonomi eller oordning behöver inte vara det som är anledningarna. Det står tydligt utsatt hos långivare om man accepterar sökande med betalningsanmärkning. Låneförmedlare kan även de ha långivare anslutna som accepterar anmärkning. Läs även gärna om att ha en medsökande som säkerhet för din ansökan.

Låna med medsökande

Här får du några tips om när det kan vara en bra idé att ha en medsökande vid din låneansökan. En medsökande kan påverka dina möjligheter att bli beviljad lån eller att få ett högre lånebelopp beviljat.

Då passar det bra att ansöka tillsammans med en medsökande

  • Vid ansökan om ett större lånebelopp.
  • Huvudsökande är belastad med betalningsanmärkning.
  • Ingen fast inkomst eller fast anställning.
  • Egen företagare.
  • Projektanställd eller timvikarie.