Så sätts räntan för privatlån

Av: , Uppdaterad: 2020-05-20

Vilken ränta du får beror på flera olika parametrar, då fri prissättning råder så har långivaren och banken full frihet att bestämma vilken ränta som gäller. Det finns även andra kriterier hos långivaren som styr vilken ränta du får på ditt lån. Vi går igenom allt om ränta och vad som kan vara bra att tänka på.

Fri räntesättning

 

  • Banken är fri att bestämma ränta, fri prissättning.
  • Långivaren är skyldig att redovisa alla kostnader (effektiva räntan) för lånet/krediten.
  • Räntan bestäms utifrån lånebelopp, återbetalningsförmåga, tidigare skulder.
  • Jämför olika erbjudanden från långivare. (Effektiv ränta).

Så beräknas räntan på privatlån

Det finns två olika metoder för beräknande av räntan. Det kan skilja sig lite åt och varierar vilken metod som banken/långivaren använder sig utav.

Från den dag som lånet betalas ut till dig och till den dag du betalat av lånet eller gjort din slutliga amortering så beräknas även räntan på lånet.

Inga regler för räntesättning

När det gäller räntesättning för privatlån så finns inga direkta regleringar runt exakt vilken ränta din bank/långivare ska sätta.
Banken/långivaren är fri att sätta vilken ränta som helst det kallas för fri prissättning. Något som de däremot är skyldiga att göra är att redovisa vilka kostnader du ska betala, det vill säga den effektiva räntan.

Långivaren bestämmer fritt prissättningen

Enligt konsumentkreditlagen så är långivaren skyldig att redovisa den effektiva räntan. Så att du som låntagare vet hur stor belastning lånet blir över tid för din ekonomi.

Vilken ränta du får på ditt lån bestäms utifrån hur mycket du lånar och hur stor risk det innebär för långivaren att låna ut till dig.

De bedömer din återbetalningsförmåga genom att titta på tidigare skulder, tillgångar, inkomster och utgifter. Utifrån det bestämmer långivaren sedan din ränta.

Rörlig ränta på privatlån är vanligast

Räntan för privatlån är ofta rörlig och kan därmed under tiden ändras. Det måste du vara beredd och medveten om när du ansöker om ett privatlån.

Det långivaren däremot är skyldig gentemot dig som låntagare är att informera dig om när och hur räntan kommer att ändras. Gör de inte det har du rätt att lösa in lånet.

Viktigt med tydliga kredit/låneavtal där räntan framgår

Det ska framgå i ditt kredit/låneavtal om räntan kan komma att ändras. Gör det inte det så finns tvingande lagar i Konsumentkreditlagen till förmån för dig som låntagare.

Tänk bara på att om du ska lösa in lånet och det är ett bundet lån så kan ränteskillnadsersättning tillkomma.

Vilken metod använder din bank för att beräkna ränta?

Som vi nämnde används två metoder och för att veta exakt vad du ska betala i ränta så är det viktigt att veta vilken metod din långivare/bank använder sig av.

Ett traditionellt sätt att beräkna ränta är att banken utgår från att varje månad har 30 dagar, vilket resulterar i att ett år har 360 dagar. I dagsläget använder de flesta det reella antalet dagar per månad och per år blir det alltså 365 dagar, (en extradag vid skottår, 366).

Jämför långivares erbjudande om effektiv ränta

För att kunna jämföra erbjudanden vilket ger dig en bättre valmöjlighet som kund så måste långivaren ge dig uppgifter om den effektiva räntan.

Den effektiva räntan är ränta plus avgifter av olika slag. Då kan du som låntagare jämföra och se vad som kan fungera bäst för dig.

Tänk på att undersöka hur mycket det skiljer sig åt beroende på avbetalningstid på lånet. Många långivare visar gärna låga räntor fast med långa avbetalningsplaner vilket faktiskt kan göra ditt lån dyrare och inte alls billigare.

Innehåll

Hitta ditt lån

Privatlån
Lån mellan 5 000 - 600 000 kr
Samla lån
Samla lån och krediter till ett lån.
Billån
Ta lån till köp av bil.
Bolån
Hjälp att ansöka om lånelöfte.