Lån utan UC

En vanlig missuppfattning är att lån utan UC innebär att det inte görs någon kreditprövning av låntagaren. Det stämmer inte. Ett lån utan UC innebär bara att banken/kreditgivaren inte använder företaget UC för att göra kreditupplysningen, de använder helt enkelt ett annat företag bara. Exempel på två andra företag som erbjuder liknande tjänster som UC är Creditsafe och Bisnode. Du kan läsa mer om denna typ av lån på Hittasmslån.se. Där finns massor med matnyttig information som gör dig mer påläst och kunnig när du skall ta ditt lån.

utan uc

Kortfattat om UC

Upplysningscentralen, förkortat UC, är ett företag som ägs av bland annat Sveriges största banker. Här samlas information om din svenskars kreditvärdighet. Man samlar in informationen från bankerna själv, skatteverket och från ett antal olika finansinstitut.

Varför måste man göra en UC?

De allra flesta banker vill följa det som kallas för god banksed. Detta innebär att de inte vill låna ut pengar till dig om de inte tror att du har möjlighet att återbetala dessa pengar. För att kunna göra en sådan bedömning gör bankerna en kreditprövning som är en del i att bedöma hur stort lån du kan ta och till vilken ränta du kan få låna.

utan uc

Hur påverkas kreditvärdigheten av kreditprövningen?

I systemet registreras alla kreditprövningar som du gör och har du flera sådana samtidigt sänks din kreditvärdighet. Det finns ett glapp mellan den registrerade prövningen och när banken registrerar att du har tagit ett lån hos dem. Så om du exempelvis har gjort fyra kreditprövningar för att ta lån och sedan gör en femte så vet inte den femte banken att du ännu inte har accepterat de andra låneerbjudandena.