Medlemslån

Om du är medlem i någon organisation eller förening så har du oftast möjlighet att teckna ett medlemslån. Räntan för dessa lån ligger normalt sett på samma nivå som standardräntan för vanliga banklån idag. 

Räntan är även densamma för alla medlemmar när det gäller ett medlemslån. I vissa fall ingår även låneskydd för dig som lånar, om det inträffar något oförutsett. 

Oftast är medlemslån något som erbjuds genom storbankerna i Sverige och det kan vara både för- och nackdelar för dig som låntagare att räntan är standardiserad. Tyvärr är det oftast en större nackdel, mer om det nedan. 

Här kommer vi att prata mer grundläggande om vad medlemslån är, men även vilka för- och nackdelar det finns med denna typ av lån. 

Vad är ett medlemslån? 

Ett medlemslån kallas ibland även för facklån och är något som de större bankerna i Sverige brukar erbjuda sina kunder som är medlemmar i någon organisation eller förening som ingår i ett samarbete med bankerna på något sätt. 

Det är inte ovanligt att ett medlemslån är kopplat till exempelvis medlemskap i ett fackförbund. Ett medlemslån kan jämföras med ett vanligt privatlån. 

Även räntan är rörlig, precis som vid vanliga blancolån vilket innebär att den förändras över tid. 

Hos vilka banker kan man ansöka om ett medlemslån? 

I Sverige är det främst de större bankerna som Swedbank, SEB, Nordea och Danske Bank som erbjuder sina kunder medlemslån. 

Det finns dock en del mindre banker som också erbjuder medlemslån till sina kunder, men i regel är det storbankerna. 

Vem kan ta ett medlemslån? 

För att kunna ta ett medlemslån så krävs det att du är medlem i något av facken som banken samarbetar med och har avtal med. 

I vissa fall kan det krävas att du har varit medlem i fackförbundet en viss tid innan du kan ansöka om ett medlemslån. 

Utöver det finns det inga speciella krav när du ansöker om ett medlemslån. De är i regel detsamma som för vanliga privatlån eller blancolån. 

Banker gör en kreditbedömning på den som ansöker om lånet för att kunna säkerställa att denne uppfyller kraven och befinner sig i en ekonomiskt hållbar situation för att kunna betala tillbaka lånet till banken. 

Dock brukar i regel bankerna inte godkänna medlemslån till de som har betalningsanmärkningar. 

Fördelar & Nackdelar med medlemslån

Det finns både för- och nackdelar med medlemslån. Något som ofta ses som en fördel är att medlemslån kan ha bättre villkor är vanliga privatlån och blancolån. 

Det är dock inte alltid fallet, men om du kan ta ett medlemslån med lägre ränta och bättre villkor så är detta såklart en fördel med medlemslån. 

Ibland kan det ju dock vara så att man lyckas förhandla fram bättre villkor själv när man ansöker om lån. Om så är fallet så finns det egentligen ingen anledning att ansöka om ett medlemslån. 

Men om du inte har lust att förhandla med banken eller inte lyckas förhandla fram bättre villkor själv så kan ett medlemslån vara en bra lösning för dig. 

Dock så är det ovanstående också en nackdel. Det är nämligen så att ett medlemslån är ett lån där du inte kan förhandla överhuvudtaget. Dessa lån är vad de är. Du kan varken förhandla fram en lägre ränta eller bättre villkor. 

Men om du å andra sidan anser att räntan och villkoren är bra för medlemslånet så är detta såklart en fördel för dig eftersom att du då har ett lån du är nöjd med direkt. 

Nedan har vi listat vad vi anser vara de största för- och nackdelarna med medlemslån. 

Fördelar

  • Relativt låg ränta
  • Färdigförhandlade lån för dig som inte vill förhandla med bankerna
  • Ofta bättre villkor än vanligt blancolån eller privatlån
  • Enklare att få en tydlig bild över månadskostnaden

Nackdelar

  • Oftast är det maximala lånebeloppet lägre än för ett vanligt privatlån
  • Inte gynnsamt för dig som har en hög inkomst

Slutsats

Även om lån i största allmänhet aldrigt är lönsamt för dig så finns det tillfällen i livet då vi kan behöva låna pengar till exempelvis bostadsköp, bilköp eller andra större investeringar. 

För dig som har lite lägre inkomst så kan ett medlemslån vara ett bra lån att ta, om du är nöjd med den ränta och de villkor lånet har. 

Det är inte ovanligt att du som är medlem i en fackföreningen eller annan organisation kan få bättre villkor på ett medlemslån än på ett vanligt privatlån. 

Den största nackdelen med ett medlemslån är för dig som vill förhandla till dig bättre räntor och villkor, detta är tyvärr inget som går göra när du ansöker om ett medlemslån. 

Tänk även på att se över din ekonomi så att du vet att du klarar av amorteringen på lånet och så att det inte drabbar din ekonomi på ett negativt sätt.