Hur du ansöker om Jula-lånet hos Wästgöta Finans

Att ansöka om ett lån hos Wästgöta Finans är enkelt och ganska standardiserat. När du kommer in på deras webbplats får du börja med att fylla i hur mycket du önskar låna samt hur lång löptid du vill ha på lånet. 

Sedan fyller du i din e postadress och ditt mobilnummer, du ska även ange vad syftet med lånet är. Som vi nämnde tidigare får du göra precis vad du vill med pengarna, men för att Wästgöta Finans ska få en bättre uppfattning för ditt lånebehov krävs det att du anger vad syftet är. 

När du har fyllt i ovanstående uppgifter så är det dags att ange uppgifter om ditt boende, boendekostnad samt hur många barn och vuxna som bor i hushållet. Detta är för att långivaren ska få en bättre uppfattning över hur mycket utgifter du har kring ditt boende. 

Du ska även fylla i dina inkomstuppgifter och antal övriga lån du eventuellt har som exempelvis CSN eller andra smålån. När du fyllt i alla uppgifter som efterfrågas av Wästgöta Finans så anger du ditt bankkontonummer dit du vill ha pengarna utbetalda och sedan granskar du och skickar in ansökan med BankID.

Du får sedan besked direkt på skärmen om du har beviljats lån eller inte. Om du inte skulle bli beviljad ett lån så kan du vända dig till kundtjänst för att få reda på orsaken till nekandet om det inte framgår på skärmen. Du har 30 dagar på dig att acceptera låneerbjudandet. 

Wästgöta Finans har det högsta lånet utan UC

Privatlånet som även kallas för Jula-lånet är ett privatlån där ingen UC tas. Detta är såklart fördelaktigt för dig som ansöker om lånet eftersom att ingen förfrågan då registreras hos UC (Upplysningscentralen). 

Långivaren använder sig istället av kreditupplysningsföretaget Bisnode Kredit. Faktum är att Wästgöta Finans är den långivare som erbjuder det högsta lånebeloppet utan UC i Sverige. 

Vanligtvis brukar det endast vara långivare som erbjuder snabblån eller smslån som inte tar UC, men när du ansöker om Jula-lånet hos Wästgöta Finans så tas ingen UC, trots att det är ett så pass högt belopp du kan låna. 

Wästgöta Finans och Jula

Som vi nämnde i början så är Wästgöta Finans en del av butikskedjan JULA som har över 100 butiker runtom i landet. Om du har hört talas om Jula-lånet så är det detsamma som lånet du ansöker om hos Wästgöta Finans. 

Bolaget Wästgöta Finans AB grundades 2012, men det var inte förrän 2018 då Jula klev in som låneverksamheten startades. Sedan 2019 är Håkan Nyberg VD och har tidigare erfarenheter från b.la Nordnet samt Ikano Bank. Därmed ska det satsas på ett nytt sorts privatlån framöver. 

Grundkrav för att låna

Precis som hos alla andra långivare så ställer Wästgöta Finans vissa grundkrav på dig som låntagare för att du ska ha möjlighet att bli beviljad ett lån. Nedan kan du se en lista med de krav som ställs av långivaren. 

 • Du måste vara minst 18 år gammal
 • Ha en fast inkomst
 • Vara folkbokförd i Sverige
 • Ha ett BankID
 • Betalningsanmärkning eller skuld hos Kronofogden accepters ej

Vi anser att de grundkrav som ställs av Wästgöta Finans är rimliga. Tänk dock på att även om du uppfyller alla ovanstående krav i listan så är du inte garanterad att bli beviljad ett lån eftersom alla ansökningar behandlas manuellt. 

Utbetalningar

När det kommer till utbetalningar hos Wästgöta Finans så är utbetalningstiderna inget utöver det vanliga, men vi anser ändå att det är ganska standard för långivare som erbjude lånebelopp i den här klassen. 

Normalt sett får du pengarna inom 1-3 dagar efter det att låneavtal och skuldebrev har signerats av dig som låntagare. Exakt hur många dagar det tar beror på vilken bank du har, samt när din ansökan kommer in till Wästgöta Finans. 

Om din ansökan kommer in under de tider kontoret har stängt så behandlas inte din ansökan förrän de öppnar. Även om du fått ditt lån beviljat direkt på skärmen så måste det handläggas manuellt innan pengarna kan betalas ut till dig. 

Räntor och kostnader

Räntan hos Wästgöta Finans sätts individuellt. Utöver räntan så tillkommer även andra kostnader och avgifter för lånet. Nedan har vi gjort en lista med de övriga kostnader som tillkommer på ditt lån. 

 • Uppläggningsavgift – 250 kr
 • Aviavgift – 45 kr (20 kr om du väljer e-faktura)
 • Påminnelseavgift – 190 kr
 • Förseningsavgift – 60 kr
 • Inkassoavgift – 180 kr

Så om du känner att du får problem med avbetalningen eller hamnar efter är ett gott råd att ta kontakt med Wästgöta Finans och tala om detta, så kan de i vissa fall hjälpa dig genom att göra om din avbetalningsplan och du undviker därmed dyra extra kostnader. 

Kundtjänst

Kundtjänsten på Wästgöta Finans finns till hands om du har några frågor, funderingar eller klagomål kring deras tjänster. Du kan nå dem på telefon: 0511 – 34 76 00 eller via mail på: [email protected]

Öppettiderna för telefonsupporten är under kontorets öppettider som är mån-fre 09–12, 13–16. Vi hade gärna sett att det fanns en chattfunktion tillgänglig också, men vi vill ändå påpeka att deras kundtjänst är lättillgänglig och väldigt hjälpsamma. 

Det snabbaste sättet att få hjälp på är att kontakta dem via telefon. Om ditt ärende inte är brådskande så kan du istället välja att skicka ett mail. Du får svar inom 24 timmar, men oftast går det betydligt snabbare än så. 

Fördelar och nackdelar

Även om Wästgöta finans är en väldigt bra och stabil långivare så vill vi ändå nämna både några för- och nackdelar för att du ska kunna få en bättre uppfattning av vad du kan förvänta dig om du ansöker om ett lån hos Wästgöta Finans. 

Nedan kan du se mer detaljerat vad vi anser vara bra och mindre bra med långivaren. Vi börjar med fördelarna. 

Fördelar

 • Snabb och krångelfri ansökan med besked direkt på skärmen
 • Långivaren tar ingen UC
 • Möjlighet till två betalfria månader
 • Ingen avgift tas ut för att lösa lånet i förtid
 • 18 års åldersgräns

Nackdelar

 • Ingen möjlighet till lån om du har en betalningsanmärkning
 • Dyr uppläggningsavgift på 250 kr
 • Ingen tydlig information om var räntespannet hamnar, endast exempelränta

Så, som du kan se så väger fördelarna klart ut nackdelarna hos Wästgöta Finans. Vi anser att de gör väldigt mycket bra och betydligt mindre saker sämre. Nedan kan du läsa vårt slutgiltiga omdöme om långivaren. 

Omdöme

Wästgöta Finans är en relativt ny långivare men har redan fått ett bra rykte och anses som en av de bättre långivarna i Sverige. Vi anser också att Wästgöta Finans är en mycket bra långivare där du kan låna ganska stora belopp utan att någon UC tas, vilket är väldigt ovanligt. 

Det som också är positivt med långivaren och som känns väldigt tryggt är att Jula-koncernen står bakom dem som har en omsättning på över 7 miljarder kronor. Det ger ett seriöst och stabilt intryck av långivaren. 

Vi tycker också om att du närsomhelst kan betala av hela ditt lån utan att det kostar dig något extra. Själva ansökan är också enkel och går väldigt smidigt med BanKID. Att du får besked direkt på skärmen gör också hela processen väldigt snabb och smidig. 

Om du är i behov av ett lite större lån och vill undvika UC så är Wästgöta Finans den rätta långivaren för dig och som vi verkligen kan rekommendera. 

FAQ – Vanliga frågor och svar om Wästgöta Finans

Hur mycket kan jag låna hos Wästgöta Finans?

Du kan låna mellan 30.000 – 300.000 kronor

Vilken ränta får jag?

Räntan hos Wästgöta Finans sätts individuellt.

Har jag någon ångerrätt?

Ja, du har alltid 14-dagars ångerrätt. Ta kontakt med kundtjänst inom 2 veckor om det är så att du ångrar dig och inte vill ta lånet.

Hur ansöker jag om lån hos Wästgöta Finans?

Du ansöker enkelt direkt på deras webbplats och anger de uppgifter som efterfrågas. Du signerar sedan ansökan med BankID och får därefter besked direkt på skärmen.

Tar Wästgöta Finans UC?

Nej. De använder sig istället av kreditupplysningsföretaget Bisnode Kredit.