Här kommer vi att gå igenom hur du ansöker om kontokredit hos Monara, utbetalningstider, kundservice, kreditupplysnings samt vilka krav som ställs för att ha chans att bli beviljad ett lån hos Monara. 

Monara är inte längre aktiva. Alla krediter har tagits över av Brixo.se.

Hur du ansöker om kredit hos Monara

Att ansöka om kontokredit hos Monara är både enkelt och det går snabbt. Börja med att gå in på deras hemsida och skriva in ditt personnummer. Sedan får du välja vilken bank du har och legitimera dig med BankID. 

Efter det väljer du till vilket konto du vill ha pengarna utbetalda till. Du får sedan fylla i lite uppgifter om dina inkomster och dina utgifter samt din boendesituation. Om din ansökan blir godkänd kan du välja att ta ut hela eller delar av ditt beviljade kreditbelopp direkt. 

Löptiden för krediter hos Monara är flexibel, vilket innebär att du kan välja att återbetala i din egen takt utan att stressa. Du måste dock alltid göra en minimum inbetalning på minst 200 kr/månad.

Grundkrav för att låna hos Monara

För att ha chans att bli beviljad kredit hos Monara så ställs en del krav på dig som ansöker. Nedan kan du se i detalj vilka krav som ställs för att du ska ha möjlighet att få en godkänd kredit. 

 • Du måste vara minst 20 år gammal
 • Vara folkbokförd i Sverige
 • Inte ha några betalningsanmärkningar
 • Inget aktivt skuldsaldo hos Kronofogden
 • Ha en stabil månadsinkomst
 • Inte ha någon pågående skuldsanering

Kraven som ställs av Monara är högre än hos genomsnittliga långivare som erbjuder samma typ av krediter. Tänk på att även om du uppfyller alla kraven ovan så finns det inga garantier för att du blir beviljad en kredit eftersom alla bedömningar görs individuellt. 

Låna utan UC

En stor fördel med Monara är att de inte tar någon UC vid kreditupplysning. De använder sig istället av kreditupplysningsföretaget Bisnode. Det innebär att du som ansöker om lån inte får någon förfrågan registrerad hos UC (Upplysningscentralen). 

Det är positivt i den bemärkelsen att det inte påverkar ditt kreditbetyg som en förfrågan hos UC kan göra i vissa fall. Så för dig med redan svag eller medel kreditvärdighet finns ingen anledning att oroa sig när du ansöker om kredit hos Monara eftersom ingen ny förfrågan hos UC registreras. 

Direkt utbetalning

Monara erbjuder direkt utbetalning till vissa banker, förutsatt din ansökan blir godkänd under kontorets öppettider.

Banker som Monara kan göra direktutbetalningar till

 • Swedbank
 • Nordea
 • SEB
 • Handelsbanken
 • Danske Bank

Så om du har konto i någon av ovanstående banker och du får din ansökan godkänd under Monaras öppettider så kan du förvänta dig att få pengarna direkt på ditt bankkonto inom 5 minuter enligt deras hemsida.

Om din ansökan blir godkänd under en tid när kontoret har stängt, eller om du har någon annan bank så får du pengarna nästkommande vardag istället. 

Avgifter vid utebliven eller försenad betalning

Om du inte betalar tillbaka lånet enligt löptiden som du och Monara har kommit överens om, eller om du är sen med dina inbetalningar så tar Monara ut en extra avgift samt en dröjsmålsränta på återbetalningsbeloppet. 

Nedan kan du se vilka kostnader som gäller vid försenad eller utebliven betalning hos Monara. 

 • Påminnelseavgift – 60 kr
 • Förseningsavgift – 175 kr
 • Dröjsmålsränta – 24% per år
 • Inkassoavgift – 185 kr

Därför är det viktigt att du ser till att sköta dina betalningar och se till så att de kommer in i tid för att undvika onödiga kostnader och extra avgifter. 

Om det går så långt som att Monara måste skicka ditt ärende vidare till inkasso så riskerar du att ditt ärende tids nog överlämnas till Kronofogden, vilket i sin tur kan medföra betalningsanmärkningar.

Låneskydd hos Monara

Monara erbjuder alla sina kunder ett låneskydd. Låneskyddet som du kan teckna hos Monara täcker upp ett månadsbelopp om du exempelvis skulle bli sjukskriven, arbetslös eller i värsta fall täcks hela skulden upp vid dödsfall eller allvarligt olycksfall. 

Det ser vi som ett stort plus från Monaras sida då ett låneskydd innebär en extra trygghet från långivaren. 

Säkerhet 

På Monaras hemsida finns det information om deras integritetspolicy och där framgår hur de hanterar dina personuppgifter samt hur cookies sparas vid godkännande. De framgår också att de använder samma typ av säkerhetssystem som många av storbankerna gör.

Det innebär att du aldrigt behöver oroa dig för att känslig eller personlig information hamnar i orätta händer när du använder dig av Monaras tjänster, vilket såklart känns väldigt tryggt. 

Öppettider & Kundtjänst

Kundtjänsten hos Monara är inget utöver det vanliga. Du kan välja att kontakta dem via telefon på 010 – 551 75 90 eller via mail: [email protected].

Du kan nå deras kundtjänst på telefon under deras öppettider som är Måndag – Fredag 10-16. Något vi saknar är en livechatt och öppettider på helger som många långivare numera erbjuder. 

Med det sagt så vill vi ändå poängtera att kundtjänsten hos Monara är bra och kan sin sak. 

Fördelar & Nackdelar

Här kommer vi att gå igenom några saker som vi anser att Monara gör bra, samt en del saker som vi gärna hade sett att de gjorde bättre. Nedan kan du se en lista med för- och nackdelarna med Monara. 

Fördelar

 • Direktutbetalning till de flesta bankerna
 • Flexibel återbetalningstid
 • Erbjuder ett bra låneskydd
 • Ingen UC tas vid ansökan

Nackdelar

 • Dyra avgifter vid försenade betalningar
 • Ganska höga krav för att bli beviljad lån 
 • Du kan inte låna med betalningsanmärkningar
 • Deras öppettider kunde vara bättre
 • Finns inga omdömen att tillgå hos exempelvis Trustpilot, Google eller annan sida med omdömen.

Sammanfattning och omdöme

Monara är en kreditgivare som kan erbjuda en flexibel kredit på mellan 1000 kr – 30.000 kr. Utbetalningar sker direkt under deras öppettider till de flesta bankerna i Sverige. 

Monara erbjuder även ett väldigt bra låneskydd till sina kunder som täcker upp ett månadsbelopp vid sjukskrivning eller arbetslöshet. Grundkraven för att kunna låna pengar hos Monara är relativt höga, men de har ändå en beviljandegrad av kredit som ligger runt genomsnittet. 

Överlag så är Monara en väldigt bra kreditgivare som erbjuder flexibla löptider och snabba utbetalningar. Om det är något vi har att anmärka på så är det deras begränsade öppettider som vi gärna hade sett att de utökade i framtiden.

Vi rekommenderar Monara till dig som är i behov av en mindre kredit snabbt och vill återbetala i din egen takt.

Vanliga frågor om Monara

Monara erbjuder en kredit mellan 1000 kr – 30.000 kr
Hos Monara framgår ingen information om att du har möjlighet att utöka din kreditgräns.
Monara erbjuder flexibla återbetalningstider. Det innebär att du kan själv välja hur lång löptid du vill ha på din kredit och betala tillbaka i din egen takt.
Om du har Swedbank, Nordea, Handelsbanken, SEB eller Danske Bank så har du pengarna på kontot inom 5 minuter under Monaras öppettider.
Nej, Monara tar ingen UC. Istället använder dem sig av kreditupplysningsföretaget Bisnode.
Du loggar enkelt in på Monara genom att gå till deras hemsida och sedan klicka på “Logga in” i deras meny. Ange sedan ditt personnummer och signera med BankID för att komma till dina sidor.