Amorteringskravet för bolån – Vad innebär det?

Av: , Uppdaterad: 2020-08-04

1:a juni 2016 gick kravet från Finansinspektionen om amortering i kraft. Det var för att försöka bromsa boprishetsen som man beslutade om ett krav på amortering av bolån, förslaget har funnits länge men har försenats av olika juridiska skäl.

Kravet gäller för alla som belånar mer än 50%, vilket det flesta gör. Viktigt är att du som har ett nytecknat bolån står beredd för de förändringar som kommer att ske.

Så förbereder du dig för amorteringskravet

  • Se över din ekonomi och räkna på amorteringskravet på ditt bolån.
  • Belåning mellan 50-70% ska amortera 1 % av det lånade beloppet per år. 70% belåning eller mer ska amorteringarna vara 2 % av det lånade beloppet per år.
  • För att minska ditt bolån förutsatt att huspriserna fortsätter att öka, kan du be om en omvärdering av din bostad. Det får endast göras vart 5:e år eller efter “avsevärd förändring” obs, ej endast köks eller badrumsrenovering.

 

 

 

 

 

 

Hur mycket får du amortera per månad?

Taket för ett bolån är 85%, mer får du alltså inte låna på ditt boende. Och har du en belåning på 70% eller mer så kommer du nu med kravet bli tvungen att amortera 2% av det lånade beloppet per år.

Har du lån mellan 50-70 % så innebär det en amortering på 1 % av det lånade beloppet per år. Flera av bankerna har redan infört så kallad frivillig amortering för att övergången ska bli mjukare för låntagarna. Har du inte redan börjat räkna på ditt bolån utifrån din belåningsgrad så är det verkligen dags att göra det.

Kika gärna in vår kalkylator som hjälper dig att räkna ut kostnaden för bolånet och bostaden i helhet. Kalkylatorn räknar även ut amorteringen.

Jämför bolån och lånelöften

Den enda som förlorar på att inte jämföra bankerna är du själv.
Lånekoll.se hjälper dig att söka lånelöfte eller jämföra räntorna på dina nuvarande bolån eller privatlån. De presenterar sedan erbjudanden från upp till 30 st olika banker åt dig på en lista. Du väljer sedan själv om du vill acceptera någon av bankernas erbjudanden eller inte. Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan hos Lånekoll.se.

Tips för bolånet

  • Priserna på bostadsmarknaden har ju ökat och ser ut att fortsätta öka och då kan det vara intressant att göra en ny omvärdering av din bostad. Ökar bostaden i värde så minskar ditt bolån vilket är till din fördel. Du kan dock inte göra en ny värdering lite då och då utan var femte år eller efter “en avsevärd förändring” enligt Finansinspektionen.
  • En större renovering kan öka på bolånet då du eventuellt tar ytterligare lån för att genomföra renoveringen. Bättre är då att spara till din renovering för att undvika att din belåning ökar.
  • Se amorteringen som ett sparande till dig själv, vid en eventuell försäljning av din bostad kan det vara en stor positiv överraskning att ha amorterat på bolånet. Om priserna på bostadsmarknaden fortsätter att öka vill säga.

Bakgrundsinformation till den här artikeln kommer från dinapengar.se