Kan man låna pengar till kontantinsats eller handpenning?

Att investera i en egen bostad är ofta den största investering som privatpersoner gör under sin livstid. Det är inte ovanligt med lån på över 2 000 000 kr och att du som lånar betalar av lånet under nästan hela livet.

 kontantinsats eller handpenning

Låna pengar till kontantinsats eller handpenning
  • I första hand skall man alltid försöka att betala handpenningen själv.
  • Om man inte har tid att spara ihop dessa pengar finns möjligheten att ta ett privatlån.
  • Tänk då noga igenom detta innan och planera ekonomin så att du klarar privatlånet med högre ränta.
  • Du kan låna pengar till kontantinsats genom ett handpenningslån eller med hjälp av ett privatlån.
Den senaste tiden har även kraven kring kontantinsats eller handpenning skärpts och idag är det vanligt att man måste betala 15 % av köpesumman för bostaden med egna pengar. Det är alltså detta som kallas för kontantinsatsen eller handpenningen. Den här delen i ett lån kan alltså uppgå till en hel del och det kan ibland vara svårt att snabbt få ihop dessa pengar. Det går dock under vissa omständigheter att låna pengar till kontantinsatsen.

Några banker / företag som hjälper dig att ta lån

Bank Beskrivning Gå vidare
Lendo hjälper dig att hitta rätt privatlån genom att förmedla och jämföra flera olika bankers erbjudande.
ICA banken har samma förmånliga ränta för alla som beviljas privatlån. Pengar kan användas till bil, båt eller renovering. Fast inkomst och inga betalningsanmärkningar krävs.
Freedom finance förmedlar lån och hjälper dig att hitta ett lån även om du har en betalningsanmärkning.
SevenDay har en prisgaranti som gör att du alltid blir erbjuden lägre ränta om du får ett bättre erbjudande från en annan bank.

Att låna pengar till kontantinsatsen

Räkneexempel på kontantinsats/handpenning
Om du lånar 2,2 MKr kommer handpenningen att minst uppgå till 0,15·2200 000 = 330 000 Kr. Dvs 330 000 kr är 15 % av 2,2 miljoner kronor.
Det är förstås alltid mycket bättre att själv kunna betala sin handpenning. Det blir förstås både lättare att få lån och billigare total lånekostnad för dig som har dessa pengar tillgängliga. Det finns förstås tillfällen då man ändå vill kunna ta ett bostadslån och även har goda möjligheter att klara lånet utan att man sitter på en hopsparad kontantinsats. Du kan exempelvis ha ett snabbt behov av att kunna köpa en bostad men inte tid att regelbundet spara till en kontantinsats. Då du då kan göra är att du tar ett privatlån (kallas ibland handpenningslån) till handpenningen. Detta innebär då att:
  • Du får en högre ränta på lånet du tar till handpenningen / kontantinsatsen.
  • Vanligt är att du betalar av ett sådant lån på 2 - 12 år. Ju snabbare du betalar av det desto mindre ränteavgifter skapas.

Varför finns regeln med handpenning / kontantinsats?

Så varför finns då egentligen denna höga kontantinsats på bolån? Anledningen till detta är framförallt att man från finansinspektionens håll vill sänka hushållens totala skulder. Bolånet är också den del som är störst av svenskarnas totala skulder. Finansinspektion vill också motverka att banker konkurrerar med hur mycket man kan låna hos banken då allt för hög skuldsättning hos privatpersoner ger sämre möjligheter att klara sig bra om ekonomin skulle vara sämre i vissa perioder. Så anledningen till att man vill uppmuntra privatpersoner att ha minst 15 % i kontantinsats är att för att ha mer buffert om livet förändras. Du kanske måste sälja din bostad och om du har haft en rejäl kontantinsats så minskar risken ganska mycket att du kommer att ha lån kvar om du måste sälja din bostad.