Köp vad du vill med ett blancolån

Ett blancolån, eller privatlån som det även kallas kan användas precis som du önskar. En del väljer ett blancolån för att kunna renovera en bostad, köpa nya hushållsmaskiner eller en fritidsbåt. När du ansöker om ett blancolån krävs ingen säkerhet eller pantsättning. Istället görs en samlad bedömning av personliga kreditvärdig.

Det går att söka blancolån hos traditionella banker och det finns även många mindre kreditgivare som specialiserat sig på privatlån. För att hitta bästa villkoren och räntan lönar det sig att jämföra många olika kreditgivare.

Disponera pengarna fritt

Ett blancolån är ett alternativ när du behöver finansiera en investering utan säkerheten. Några vanliga anledningarna till att välja privatlån är:

 • Ett alternativ till billån eller för att reparera bilen.
 • Investeringar som behöver finansieras, det kan vara exempelvis investera i aktier eller fonder.
 • Plötsliga utgifter som ska täckas en kortare period.
 • Renovera huset eller fritidsboendet.
 • Köpa nya vitvaror som diskmaskin eller tvättmaskin.
 • För att köpa båt eller skoter.
 • Ett blancolån kan vara en möjlighet till att samla befintliga småkrediter.

Eftersom du disponerar pengarna fritt behöver du inte ange vad lånet ska användas till. Därför går det även att använda blancolån till resor eller för att betala på förhand för bröllop. Innan du bestämmer dig för ett lån är det bra att räkna på kostnaden för att vara säker på att kunna betala tillbaka hela summan.

Jämför olika kreditgivare

Det är viktigt att jämföra olika kreditgivare innan du skriver under ett avtal för blancolån.

Ränta sätts utifrån sammanvägt kreditvärde och därför kan det variera mycket mellan olika kreditgivare. Genom att jämföra många olika kreditgivare går det att spara en hel del i ränta och avgifter. Räntan kan variera mellan runt 3 % upp till närmare 40 %.

Genom att använda jämförelsesidor slipper du även att det ska göras många olika kreditupplysningar. Många kreditupplysningar kan minska ditt kreditvärde i framtiden. Kreditupplysningen används för att bedöma om du kan betala tillbaka lånet och vilka risker det finns. Har du många småkrediter och lån sen tidigare kan det påverka vilken ränta du kan få.

Att ansöka om ett blancolån

Olika kreditgivare kan ha olika krav för att bevilja ett blancolån. Ansöker du om ett större belopp kan kraven vara högre. Några generella krav som ställs är:

 • Att du är över 18 år, i vissa fall krävs det att du fyllt 21 år.
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige och har ett svenskt personnummer.
 • Du ska ha en fast inkomst som överstiger 100 000 kronor om året, vissa kreditgivare kan kräva en högre summa.
 • För att beviljas ett lån krävs även att du inte har någon pågående skuld hos Kronofogden.

Vissa kreditgivare kan bevilja ett blancolån om du har betalningsanmärkningar men inte har någon aktiv skuld. Däremot leder det då ofta till sämre villkor och högre ränta. Tänk på att du ska alltid vara säker på att du kan betala tillbaka lånet inom utsatt tid och varje månad på förfallodatum.

Kommentera eller Fråga

Vi visar aldrig den eller delar den till någon annan.