Att ta ett privatlån trots betalningsanmärkning

Av: , Publicerad: 11 juni, 2018

I den här artikeln går vi igenom vad som gäller för dig som vill ta privatlån trots betalningsanmärkning.

Privatlån trots betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning innebär att det kan bli svårare köpa lägenhet, få jobb, ta olika typer av lån eller skaffa ett telefonabonnemang. Att ha en betalningsanmärkning behöver dock inte betyda att man har en dålig privatekonomi.

Här skriver vi om vad vad en betalningsanmärkning innebär för dig som vill ta ett privatlån trots betalningsanmärkning och vad du bör tänka på innan du ansöker om lånet.

Privatlån trots betalningsanmärkning – att tänka på

  • Du behöver vara skuldfri.
  • Behöver ha en årsinkomst på mer än cirka 180 000 kr.
  • Banker/företag som hjälper till är exempelvis Lendo, Compricer och Marginalen bank.
  • Tänk alltid på att inte dra på dig mer skulder än din privatekonomi klarar av.

Vissa grupper anses vara större risk att låna ut till

Bankerna anser att vissa grupper av människor innebär en större risk att låna ut pengar till. Det kan vara nyinflyttade, företagare, studerande, arbetslösa eller personer med en betalningsanmärkning. För dessa grupper innebär detta att det kan blir svårare att få bostadslån eller ett privatlån.

Vilka banker erbjuder privatlån till dig som har betalningsanmärkning?

Antalet personer i Sverige som har en eller flera betalningsanmärkningar har de senaste åren ökat och självklart innebär detta att banker som kan anpassa sina lån efter detta kan tjäna en del pengar. Då det är en stor målgrupp så har vissa banker specialiserat sig på att låna ut pengar trots att lånetagaren har en betalningsanmärkning.

BankBeskrivningGå vidare
Lendo hjälper dig att hitta rätt privatlån genom att förmedla och jämföra flera olika bankers erbjudande.
Med Marginalens privatlån kan du låna 25 000-350 000 kr utan säkerhet. Du ansöker online och får svar direkt. Signera enkelt med BankID.
Advisa förmedlar privatlån och billån genom att jämföra olika långivare. Ansök direkt på deras hemsida och få svar inom några minuter.
Consector är en låneförmedlare som gör unika och snabba analyser av din ekonomiska situation och låter bankerna ge dig erbjudanden att välja mellan.

Privatlån och bolån trots betalningsanmärkning

Det behöver dock inte betyda att det är omöjligt att få ett lån. Däremot kan man behöva förbereda sig lite extra innan man ansöker om ett lån och tänka till kring vilka möjligheter som man har. 

Ett privatlån innebär alltid en högre ränta och är en kostnad som känns i din privatekonomi.

Betala av dina skulder

Om du därför har kvar din skuld eller dina skulder som har orsakat betalningsanmärkningen så är det viktigare att dessa betalas av så fort som möjligt och du bör undvika, om du kan, att ta ett privatlån.

Att amortera av ett privatlån kan ta tid, särskilt om du redan har skulder att betala av.

Du bör även förbereda dig noggrant innan du ansöker och gå igenom din budget med inkomster och utgifter samt vilken säkerhet som du kan erbjuda den bank som eventuellt kan låna ut till dig. Det krävs ofta en säkerhet när du skall ta ett privatlån när du har en betalningsanmärkning.

MER FAKTA

Vad är en betalningsanmärkning?

En vanlig missuppfattning är att en betalningsanmärkning ges av Kronofogdemyndigheten vilket inte stämmer. Det är istället kreditupplysningsföretag som ger betalningsanmärkningar, inte Kronofogden. Om man har fått en anmärkning så finns den kvar i registret i tre år. Datainspektionen har en lista på kreditupplysningsföretag som man kan kontakta för att få information om man har en betalningsanmärkning.

Man får en betalningsanmärkning vanligtvis genom att ett företag inte har fått betalt för en vara eller en tjänst i tid och kronofogdemyndigheten har fastställt att man är betalningsskyldig. Man kan även få anmärkningen genom exempelvis skuldsaneringar, rättegångar eller konkurser mm.

Allmänna råd för att undvika betalningsanmärkningar

De vanligaste råden som banker och myndigheter brukar ge för att man skall undvika betalningsanmärkningar är följande:

  • Se alltid till att betala räkningar och skulder i tid.
  • Om kravet på betalning för en produkt eller tjänst är felaktigt går det att överklaga detta för att undvika en betalningsanmärkning. Om du får ett felaktigt inkassokrav så gör en skriftlig överklagan (glöm ej att datera denna) till inkassobolaget i god tid. Tänk på att ha goda argument varför du inte skall betala för tjänsten eller varan.
  • Om du har fått ett  betalningsföreläggande från Kronofogdemyndigheten så har du ändå rätt att skriftligt protestera mot detta. Tänk på att om du inte protesterar så tolkas detta som att du medger till kravet.

Läs mer om samma ämne:

Amortering
Avbetalning
CSN lån
Fakta om kreditkort
Fördjupning av Lånebegrepp
Kreditupplysning
Lån med betalningsanmärkning
Lån och nybörjare
Låneförmedling
Lånekategorier
Medsökande lån
Ränta
Snabblån