Låna till aktier | belåning av aktie- & fonddepå

Av: , Uppdaterad: 2024-01-10

Låna till aktier

Om du vill få hävstång på dina investeringar kan belåning av aktier vara en väg att gå. I grunden handlar det om att utöka sin egen aktieportfölj för att i förlängningen öka avkastningen.

Börsen kanske har gått ner rejält och du känner att det är ett riktigt bra läge att gå in tungt på börsen.

Hur belånar man sin portfölj?

Du kan välja mellan att ta ett vanligt lån, dvs ett privatlån eller ett lån på din bostad eller så kan du belåna de aktier och fonder du har i din depå idag.

1. Belåna din aktie- & fondportfölj

Om du har konto hos Avanza.se exempelvis så kan du ansöka om att kunna belåna din portfölj. Aktierna och fonderna du har i din portfölj ligger då som säkerhet för lånet. Det innebär att du riskerar att bli överbelånad om dina aktier och fonder går ner. Blir du överbelånad åker du på en så kallad “margin call”/tvångsförsäljning, dvs du riskerar att din aktiemäklare säljer av dina aktier och fonder för att täcka upp ditt lån.

  • Fördelar med portföljbelåning: Låg ränta och smidigt
  • Nackdelar med portföljbelåning: Du riskerar tvångsförsäljning av aktier och fonder om dina innehav går ner och du har för mycket belåning

2. Privatlån

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Jämför privatlånens räntor via Compricer.se och välj lånet med lägst ränta. Sedan är det bara att sätta in pengarna på ditt aktiekonto och investera.

  • Fördelar med privatlån: Smidigt & man riskerar inte att åka på margin call / överbelåning & tvångsförsäljning av aktier.
  • Nackdelar med privatlån: Lite högre ränta än de andra två alternativen

3. Bolån

Du kan öka på belåningen på din bostad och sedan investera pengarna på börsen. Använd Lendo.se för att se om du kan låna mer pengar på din bostad och/eller sänka räntan på dina befintliga bolån.

  • Fördelar med bolån: Lägsta möjliga räntan
  • Nackdelar med bolån: Krångligt och du måste ha belåningsutrymme i bostaden för att kunna öka belåningen.

Risker med belåning av portföljen

Handel med aktier, och specifikt med belåning är alltid ett risktagande och i värsta fall kan delar av eller hela det satsade beloppet gå förlorat och låntagaren står kvar med ett lån utan något värde.

Om värdet på aktieportföljen går ner kraftigt riskerar du att bli överbelånad. I det fallet är det viktigt att omgående betala in underskottet annars finns en risk att det blir en tvingande försäljning av aktierna.  

Hur mycket går det att belåna sina aktier?

Belåningsvärdet på aktierna och fonderna anger hur mycket pengar som en låntagare kan beviljas. Beloppet varierar utifrån vilken aktie och företag det handlar om. Ett väletablerat företag med stadiga aktier kan motivera ett lån upp till 80 % av värdet och mindre småbolag kan helt nekas att belånas.

Personliga förutsättningar

Som alltid baseras alla lån på personliga förutsättningar. Anställning, inkomster och övriga lån. Bara för att en bekant har blivit beviljad ett lån betyder det inte att andra per automatik kommer att beviljas. Först gäller att vissa grundkrav är uppfylld och nästa steg är att ta hänsyn till vilka aktier som är av intresse.

Strategier vid belåning av aktier

Belåning av aktier bör alltid göras med fokus på ett längre tidsperspektiv. Börsen kan alltid svänga och en kortsiktig strategi är aldrig att rekommendera då det innebär en väldigt stor risk. Det innebär att du inte bör låna pengar för investering i aktier om du:

  • Behöver pengar de närmaste åren
  • Är nära pension
  • Inte har kunskap och erfarenhet av aktier

Är det nära till pension är det onödigt att dra på sig lån som kan kräva många år innan de gett önskad avkastning. Samma sak gäller för den som inom de närmaste åren behöver pengar i form av handpenning för köp av fastighet och liknande. Framförallt är det viktigt att ha gedigen kunskap inom området för största chans att lyckas öka kapitalet.

När är det bra att investera?

Med stor kunskap inom aktier kan det finnas anledning att känna sig övertygad om att en viss aktie kommer att stiga i värde. Det kan handla om större investeringar eller andra förändringar ett visst företag kommer att genomföra. Ett annat tillfälle då det går att skapa en förtjänst är när börsen kraftigt gått ner och det går att göra bra fynd. Grunden till att kunna göra bra fynd hänger även det ihop med mycket kunskap om aktier.

Bra eller dåligt att låna till aktier?

Den stora frågan kvarstår – är det bra eller dåligt att belåna till köp av aktier? Svaret är: det beror på.

Varje situation är unik och det gäller att se till sin egen kunskap. Aktier är en komplex värld med många risker och fallgropar. Rekommendationen är aldrig att börja med belåning av aktier tidigt i sin investeringskarriär. Börja istället att bygga upp en aktieportfölj med ett mindre belopp för att allt eftersom förstå hur börsen beter sig och vad olika händelser betyder. Att bygga upp djupare kunskap kan ta många år, men i slutänden vara mer lönsam än att satsa väldigt stort från början och riskera att förlora det satsade kapitalet.