Vad vill veta om Loanstep?


Om Loanstep

Loanstep är en seriös aktör som bedriver sin verksamhet i enlighet med de lagar och föreskrifter som fastställts för kreditverksamhet och är under tillsyn av Finansinspektionen. Alla villkor finns på deras på webbplats. Långivarens huvudkontor ligger i Stockholm och praktiskt taget allt som rör låneansökan sker digitalt på deras hemsida. 

Loanstep är en del av Savelend Sweden AB, ett peer-to-peer-låneföretag sedan 2013. Detta gör dem till en av de äldsta i peer-to-peer-arenan i Sverige. Bara under 2017 beviljade Savelend över 16 000 lån till ett värde av 90 miljoner kronor, varav en del är Loansteps verksamhet. 

Loanstep fokuserar främst på konsumentlån och riktar sig därför främst till privatpersoner som vill ha lån på mindre än 25 000 kr. För lån med större belopp (och företagsrelaterade lån) ansöker kunden direkt hos Savelend Sweden.


Grundkrav för att låna

 • Ha minst 150.000 kr i årsinkomst
 • God kreditvärdighet
 • Inget skuldsaldo hos Kronofogden
 • Max 1 betalningsanmärkning som är äldre än 12 månader

Om du uppfyller ovanstående krav kan du ansöka om lån hos Loanstep. Dock så görs alltid en individuell bedömning och det finns inget som garanterar att du blir beviljad lån även om du uppfyller alla kraven. 


2 olika snabblån hos Loanstep

På Loanstep kan du som privatperson ansöka om två typer av snabblån. De erbjuder ett korttidslån och ett långtidslån. Det kortare lånet avser 3000 kr eller 5000 kr och återbetalningstiden är cirka 5 månader (beroende på när du tar ett lån under månaden). Om du betalar tillbaka inom 14 dagar får du rabatt på alla avgifter och räntor, dvs. du betalar inte en enda krona för lånet. Om du betalar tillbaka inom 120 dagar kommer alla avgifter och räntor att sänkas till 78 procent.

Om du är i behov av större belopp och lånar 15 000 kr eller 25 000 kr så gäller lånet i 24 månader. Oavsett lånets summa kan du betala tillbaka det i förskott. För långtidslån med större lånebelopp tillkommer räntor och avgifter. Den effektiva räntan kan vara relativt hög. 

Om du till exempel lånar 15 450 kronor med en återbetalningsperiod på 24 månader på 15,40 procent, skulle den effektiva räntan vara 29,99 procent och din totala skuld skulle vara 19 939 kronor. Detta inkluderar avgifter såsom en startavgift på 450 SEK och en avgift på 60 SEK.


Låna utan UC hos Loanstep

När du ansöker om lån hos Loanstep så tas ingen kreditupplysning hos UC, vilket är bra för ditt kreditbetyg. Istället så använder sig Loanstep av Creditsafe för att ta en kreditupplysning som ska ligga till grund för om du blir beviljad lån eller inte. 

Creditsafe använder sig av ett kreditsystem med poäng från 0 – 100 när de bedömer en persons kreditvärdighet, 100 är det högsta. 


Utbetalning av lån

Många långivare har idag direktutbetalning av godkända lån, detta inkluderar kväller och helger. Hos Loanstep erbjuds dock inte utbetalning av lån under kvällstid och på helger. Om du ansöker och får din ansökan godkänd före kl 12.00 en vardag så får du ditt lån utbetalt senare samma dag eller nästkommande arbetsdag. 

 • Vid godkänd ansökan innan klockan 12:00 får du pengarna samma dag innan klockan 17:00
 • Direktutbetalning till bankerna Nordea, Swedbank och Handelsbanken

Räntor och kostnader

Det kostar ingenting att ansöka om ett lån hos Loanstep och räntan på lånet varierar beroende på hur din personliga ekonomi är. Ju bättre din ekonomi är, desto lägre blir räntan också på lånet. Loanstep tar inte heller ut någon uppläggningsavgift. Å andra sidan läggs en månadsavslutningsavgift på 60 kr och en mäklarprovision till, samt tillkommer också en förmedlingsavgift.

Det effektiva ränteintervallet är 30,00-1177,00%, men lån som återbetalas inom 14 dagar är alltid räntefria hos Loanstep. 


Räkneexempel

Ett lån på 5.500 kr med en ränta på 38,40% med en aviavgift på 60 kr och en förmedlingsavgift som ligger på 3 000 ger en effektiv ränta på 1,051%. Under en femmånadersperiod kommer månadskostnaden att vara 1 792 SEK och det totala beloppet blir 9 339 kronor.

Fördelar & Nackdelar med Loanstep

Precis som med det mesta så finns det både för och nackdelar med saker. För att du enklare ska kunna ta reda på om Loanstep passar dig så har vi nedan listat både för- och nackdelar med långivaren så att du kan få en klar bild över vad du kan förvänta dig som kund hos Loanstep. 

Fördelar

 • Låna upp till 25.000 kr i 2 år utan säkerhet
 • P2P-lån utan säkerhet
 • Godtar 1 betalningsanmärkning som är äldre än 12 månader
 • Utbetalning samma dag om ansökan godkänns en vardag före 12.00
 • Räntefria lån för nya kunder i upp till 14 dagar
 • Ingen UC

Nackdelar

 • Betalar inte ut under kvällar och helger
 • Relativt hög förmedlingsavgift på lån

Kundtjänst

Det finns flera olika sätt att kontakta Loansteps kundtjänst, som är öppen under normal kontorstid. 

Du kan också skicka ett vanligt brev via post till: SBL Finans AB, Billecta Kammakargatan 7, 111 40 Stockholm. Överlag så är Loansteps kundtjänst bra och kunnig och väldigt tillmötesgående och kan hjälpa dig med frågor som rör deras lån, räntor, villkor eller låneansökan.

Du kan även vända dig till deras kundtjänst för att få reda på varför din låneansökan har fått avslag. 


Vårt omdöme om Loanstep

I helhet så anser vi att Loanstep är en väldigt bra och seriös långivare som erbjuder olika typer av lån som passar de flesta. Det är även gratis att ta ett mindre snabblån hos Loanstep, vilket självklart höjer betyget en del. Däremot så har de en ganska hög förmedlingsavgift på sina lån, vilket är lite synd.

De erbjuder inte heller utbetalningar under kvällar och helger som många andra långivare numera gör när det gäller mindre lån. Dock så tar de ingen UC och du kan låna även om du har 1 betalningsanmärkning, denna får dock inte vara nyare än 12 månader. Kundtjänsten hos Loanstep är väldigt bra och det är enkelt att få hjälp via något av deras olika supportalternativ. Om du är i behov av ett mindre lån och vill undvika UC så rekommenderar vi att du ansöker om lån hos Loanstep. 


Vanliga frågor och svar

Är det möjligt att återbetala lånet till Loanstep i förväg utan att öka kostnaderna?

Ja! Du kan alltid välja att betala tillbaka ditt lån hos Loanstep i förväg om du har möjlighet, utan att någon extra kostnad tillkommer.

Kan jag kontrollera statusen för mitt nuvarande lån via Loanstep?

Ja, när du har blivit beviljad ett lån hos Loanstep så kan du med BankID logga in på ”mina sidor” för att se status på ditt nuvarande lån som du har.

Använder Loanstep UC?

Loanstep använder sig inte av UC när de tar en kreditupplysning. Istället använder de sig av ett alternativt kreditupplysningsföretag vilket gör att ingen förfrågan registreras hos UC när du gör en låneansökan hos Loanstep.

Vad händer om mina inbetalningar blir försenade?

Vi kan inte planera våra liv i minsta detalj. Loanstep vet att saker kan hända, och vi inte alltid kan uppfylla våra löften. Ibland uppstår oväntade utgifter som är kostsamma. Om du har ett korttidslån och en del av betalningen är försenad kommer det obetalda beloppet att öka dröjsmålsräntan med 36%. Under nästa period kommer beloppet att försöka dras via autogiro igen.

Är ett lån gratis om jag betalar tillbaka inom 14 dagar?

Ja, det stämmer. Om du betalar tillbaka ditt lån hos Loanstep inom 14 dagar så tillkommer inga avgifter för lånet och det är helt gratis.