Monetti var tidigare känt som Folkia, ett namn som många känner till då det är ett av Sveriges största kreditföretag som tillhandahåller SMS-lån. Folkia har alltid varit en av de mest populära långivarna i Sverige, och det nya namnet förändrar inte detta faktum. Monetti ser ut att fortsätta vara ett av Sveriges mest populära och största kreditföretag.

Hos Monetti kan du Ansöka om lån upp till 20.000 kr som du kan välja att återbetala på upp till 12 månader. Monetti utövar sin verksamhet i Sverige, Finland, Norge Danmark och Estland och tillhör gruppen av långivare som erbjuder smslån och webblån till privatpersoner. Monettis lån är ett av de mest populära snabblånen i Sverige och Folkefinans AS Norge Filial Sverige som står bakom varumärket driver även Frogtail. Det licensierade kreditbolaget Folkefinansgruppen är under tillsyn av både Finansinspektionen i Sverige och Finanstilsynet i Norge.

Grundkrav för att låna

 • 18 – 75 år
 • Att du är folkbokförd i Sverige
 • Deklarerad inkomst
 • Du får inte ha en skuld hos Kronofogden
 • Betalningsanmärkningar kan Monetti godkänna, individuell bedömning utförs.

Olika typer av lån hos Monetti

Monetti erbjuder som tidigare nämnt olika typer av lån upp till 30.000 kronor till privatpersoner. Nedan kan du se en lista på de olika typer av lån som Monetti erbjuder i dagsläget.

 • Webblån
 • SMSlån
 • SMSlån med faktura via e-post
 • SMSlån utan UC
 • SMSlån 500 kronor räntefritt
 • Lån utan säkerhet
 • Mikrolån
 • Mobillån
 • SMSlån med Mobilt BankID

För att kunna bli beviljad ett lån hos Monetti måste du vara minst 20 år gammal, ha ett svenskt personnummer, en permanent svensk adress, ett svenskt mobilnummer och du ska inte ha en skuldsaldo hos Kronofogden. Monettis lån är flexibla och den maximala löptiden är 12 månader.

Om betalning inte mottas före förfallodagen skickas betalningspåminnelser ut regelbundet. Om du ignorerar betalningspåminnelsen kan Monettis lån gå till inkasso, vilket kommer att påverka chanserna att få ett lån i framtiden.

Utbetalning | Pengarna på kontot

I de flesta fall sätts pengarna in på ditt bankkonto samma dag. Detta gäller om du skickar in din ansökan en vardag före 13:00. Annars har du pengarna nästa bankdag. Om du har en Nordea gäller samma sak, men du måste då ansöka före 10.30.

 • Vid ansökan på en helgfri vardag före klockan 13:00 överförs pengarna till ditt bankkonto mellan 15:00 & 17:00 under samma dag.
 • Vid ansökan på helgfria vardagar efter klockan 13:00 överförs pengarna till ditt bankkonto under nästkommande bankdag.
 • Vid ansökan på fredag efter klockan 13:00 överförs pengarna till ditt bankkonto under måndagen. Detsamma gäller ifall ansökan kommer in under helgen.

Kvällar

Tyvärr erbjuder inte Monetti utbetalningar under kvällstid som många andra långivare i denna kategori gör, något som vi hoppas de kommer att ändra på i framtiden. Du kan läsa mer om företaget Ferratum ifall du vill låna pengar på kvällen.

Helger

Monetti erbjuder utbetalningar både på lördag och söndag ifall du har skickat iväg din låneansökan innan 13:00.

 • Inga utbetalningar på kvällar
 • Utbetalningar både lördag och söndag
 • Ansök innan 10:30 för utbetalning samma dag om du har Nordea
 • Direktutbetalning till SEB, Swedbank och Handelsbanken
 • Pengarna samma dag vid ansökan innan 13:00 på vardagar

Tips!

Klaralån.se är en låneförmedlare inom snabblån som jämför räntor och avgifter hos Monetti och 9 andra långivare. Vi rekommenderar att använda deras tjänst för att hitta bästa möjliga erbjudandet.

Avgifter hos Monetti snabblån

Här nedanför kan du hitta alla kostnader som innefattas av Monetti snabblån (flexilån). Du som lånar pengar ska alltid kolla på den effektiva räntan som innefattar alla lånets kostnader.

Typ av kostnadRänta/kostnad
Uppläggningsavgift350 kr
Förlängningsavgift350 kr
Uttagsavgift50 kr
Administrationsavgift45 kr
Påminnelseavgift60 kr
Dröjsmålsränta3 % per månad

Månadskostnad på olika belopp

Här nedanför kan du se hur mycket du ska betala per månad ifall du väljer att låna pengar hos Monetti. Det är viktigt att du räknar på dina utgifter och inkomster och har koll på att du kan betala framtida fakturor.

Tänk noga innan du ansöker, om du är osäker på om du kan betala tillbaka lånet rekommenderar vi att du avstår med din ansökan för att undvika att förvärra din ekonomi.

LånebeloppMinst att betala per månad
0 – 5.000 kr250 kr
5.001 – 10.000 kr500 kr
10.001 – 15.000 kr750 kr
15.001 – 20.000 kr1000 kr
20.001 –1250 kr

Hur du ansöker om lån

Att ansöka om ett lån hos Monetti är väldigt enkelt och görs direkt på deras hemsida. Nedan går vi igenom steg för steg hur du går tillväga för att göra en låneansökan hos Monetti.

 • Börja med att ange det lånebelopp du vill ha, återbetalningsperioden och dina personuppgifter, identifiera dig sedan med BankID.
 • Om du kan uppfylla lånets återbetalningskrav enligt den kreditupplysning som tas så blir du beviljad ett lån, men du kan fortfarande välja att tacka ja eller nej till låneerbjudandet. Om väljer att ta lånet så kan du förvänta dig att pengarna betalas ut till ditt konto samma dag eller nästa arbetsdag.

Om du ansöker och får lånet beviljat på en helgdag före kl. 13 får du pengarna samma dag. Om detta inträffar efter denna tid kommer lånet att betalas ut nästa bankdag. Om du ansöker och får det på fredag ​​efter 13:00, betalas lånet ut på måndagen. Om du däremot har Nordea kommer du att få dina pengar samma dag, men din ansökan måste dock godkännas senast 10.30. Beroende på bank kan den exakta tiden för insättning på ditt konto variera.

Lånevillkor

På Monetti kan du ansöka om så kallat Monetti-lån, vilket är ett högkostnadslån. Du kan låna mellan 2000 och 20 000 kronor. Du väljer en återbetalningsperiod på 1, 6 eller 12 månader, beroende på det belopp du vill låna.

Lånet har en löptid på minst 30 dagar. Lån på 5 000-10 000 kronor återbetalas inom 6 månader och högre belopp inom 365 dagar. Både lånets storlek och varaktighet avgör kostnaden. Om du inte kan bli beviljad det begärda lånebeloppet kan du få ett lägre belopp baserat på din kreditbedömning istället.

Kostnaden för Monettis snabblån mäts i effektiv ränta. Beroende på lånets storlek och återbetalningsperioden kan den effektiva räntan variera väsentligt. Det minsta lånet på 2 000 kr med en löptid på 30 dagar har en väldigt hög effektiv ränta.

Det högsta lånebeloppet på 20 000 kronor och 365 dagars löptid har också en hög ränta. Det finns också en startavgift på 350 kr och en administrationsavgift på 45 kr som tillkommer. Det är möjligt att ha flera Monetti-lån samtidigt, beroende på din återbetalningsförmåga. Du har också möjlighet att återbetala lånet i förväg utan extra kostnad.

Låna utan UC med betalningsanmärkningar

Monetti erbjuder två typer av lån – Monetti Flexi-lån och Monettilån. Med andra ord är ett flexilån en kredit och det andra är ett klassiskt SMS-lån. Båda typer erbjuder dig att låna upp till 30 000 kr med några grundläggande krav. Först ansöker du direkt till på deras hemsida, där du sedan väljer ett av de två lån typerna.

Som med de flesta långivare måste du ange din personliga information. Då identifierar du dig med BankID. När du äntligen skickar in din ansökan kommer ingen UC att tas och betalningsanmärkningar accepterar också.

Istället för UC så använder sig Monetti av kreditupplysningsföretaget Bisnode, vilket innebär att ingen förfrågan registreras i UC:s register och därmed påverkas inte ditt kreditbetyg negativt när du ansöker om ett lån hos Monetti.

Kundtjänst

Monetti erbjuder sina kunder en bra och väldigt tillgänglig kundservice. Om du vill ställa frågor om lån eller få ekonomisk rådgivning är det bra att veta att kundsupporten finns där för dig, sju dagar i veckan.
Öppettiderna är: måndag till fredag: 8.00-18.00, på lördagar, söndagar och helgdagar: 10.00-15.00. Du kan ringa dem på 08-588 58 100 eller skicka ett e-postmeddelande till [email protected]. Du har också möjlighet att läsa svaren på de vanligaste frågorna på deras webbplats.

Vårt omdöme om Monetti

Som sagt är Monetti det nya namnet på den tidigare Folkia, men erbjuder fortfarande samma höga summor på lika generösa villkor – ingen större skillnad. Den enda faktiska nackdelen vi kan se är att det finns både en uppläggningsavgift och aviavgifter. Men trots detta får långivaren ett mycket bra betyg från oss då det stora pluset är att individuella inkomstkrav innebär att du har möjlighet att låna pengar utan att behöva ha en fast inkomst.
När det kommer till utbetalningstiderna hos Monetti så anser vi att de är fullt rimliga och man kan få sitt lån utbetalt nästan jämt, förutom på kvällstid. Att göra en ansökan är också väldigt enkelt och inga dokument behöver normalt sett skickas in då all identifiering och verifiering sker med BankID. Om du är i behov av ett mindre lån eller en kredit så rekommenderar vi att du ansöker om lån hos Monetti.

Tips!

Klaralån.se är en låneförmedlare inom snabblån som jämför räntor och avgifter hos Monetti och 9 andra långivare. Vi rekommenderar att använda deras tjänst för att hitta bästa möjliga erbjudandet.

Vanliga frågor om Monetti

Du måste vara minst 18 år gammal, har ett svenskt personnummer, en deklarerad inkomst samt att du inte får ha något skuldsaldo hos Kronofogden.
Du har möjlighet att ansöka om ett lånebelopp mellan 3 000 och 30 000 kronor. Du väljer själv hur mycket kredit du vill överföra till ditt konto (minst 2000 kronor).
Det första uttaget gör du i samband med din låneansökan. Om du redan har en beviljad kredit gör du enkelt ett uttag genom att logga in på Mina Sidor hos Monetti.
Ja, du kan göra flera uttag efter att kreditgränsen har beviljats. Du kan enkelt se vad du har kvar genom att logga in på Mina sidor. Du väljer själv hur ofta och hur mycket du vill ta ut (minst 2000 kronor).
Nej. Vid låneansökan hos Monetti tas ingen UC. Istället använder de sig av kreditupplysningsföretaget Bisnode, vilket gör att ingen förfrågan registreras hos UC och därmed påverkas inte ditt kreditbetyg heller.
Ja, du kan välja att betala med autogiro i samband med din låneansökan. Om du redan är kund hos Monetti kan du enkelt aktivera autogiro för dina betalningar genom att logga in på Mina sidor.
Efter förfallodagen läggs en påminnelseavgift på 60 kr till på fakturan. I händelse av flera försenade betalningar kommer ärendet att vidarebefordras till inkasso, vilket medför extra kostnader.