Är du på jakt efter en ny bil och funderar på att leasa din bil? Eller funderar du på att ta ett billån och köpa din nya bil? Det kan vara svårt att veta exakt vad man skall välja och vilket som är mest fördelaktigt när det gäller billån eller leasing av bil. I den här artikeln kommer vi att gå igenom skillnaderna mellan billån och i att leasa en bil.
Billån
Det finns ett par olika finansieringsalternativ att välja mellan när det är dags att köpa sin nya bil.
- Billån med bilen som säkerhet för lånet
- Ett privatlån (billån) som är ett lån helt utan någon typ av säkerhet
Jämför alltid bankernas erbjudanden först
Om du skall ta ett privatlån till bilköpet rekommenderar vi att du använder Lånekoll.se för att jämföra räntor på privatlån hos 30 st banker först. Du får då en lista med bankernas erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Hur fungerar ett billån när man använder bilen som säkerhet?
I korta drag betyder det att bilen används som säkerhet för lånet och inte du som privatperson. Det finns ett par parametrar som är viktigt att tänka på ifall du funderar på att ta ett billån med bilen som säkerhet:
- Om du köper bilen av en privatperson som redan har ett lån knutet till bilen så kan du ansöka om att ta över säljarens billån när du köper bilen.
- Du måste alltid ha en kontantinsats redo om minst 20 % av bilens totala pris. Du kan även använda din gamla bil som inbytesbil ifall du önskar det.
- De flesta långivarna kräver att du köper bilen genom en auktoriserad bilförsäljare eftersom långivaren betalar ut pengarna direkt till bilhandlaren.
- Bilen du tänkt köpa behöver kosta minst 100 000 kr beroende på långivare. Det kan även finnas en maxgräns på lån, det varierar en del beroende på långivare.
- Billånet behöver vara återbetalt inom cirka 1 till 8 år.
- Bilen du tänkt köpa och ta billån på får inte vara äldre än runt 12 år.
- När du sedan skall sälja bilen så behöver du alltid lösa den del som återstår av billånet. Om du skulle sälja bilen för ett mindre belopp än vad som kvarstår att betala på billånet så behöver du betala mellanskillnaden på egen hand.
- En stor fördel med billån är att du kan få en rätt så låg ränta och andra typer av fördelar som exempelvis billigare bensin eller förlängda garantier. Allt beror givetvis på vilken bilförsäljare och långivare du väljer att teckna upp dig hos.
Hur fungerar ett billån när man inte använder bilen som säkerhet?
Om du hellre vill ta ett billån där bilen inte används som en säkerhet så är billånet i själva verket ett vanligt privatlån, som är knutet till dig som privatperson. Lånet har inget med bilen att göra överhuvudtaget och det finns ett par grejer som är viktigt att tänka på:
- Du kan själv bestämma vem du vill köpa bilen av.
- Det går bra att låna till hela köpesumman.
- Långivaren betalar över billånet till dig och du måste själv komma överens med den du köper bilen av hur du ska betala för bilen.
- Du kan max ta ett billån utan säkerhet på 600 000 kr.
- Ditt lån behöver vara återbetalt på max 15 år i de flesta fallen.
- Du behöver inte oroa dig för hur gammal bilen du skall köpa är, det spelar ingen roll för ett billån utan säkerhet.
- Ett billån utan säkerhet (privatlån) kan ha rätt hög ränta eftersom det styrs efter kreditvärdigheten som låntagaren har och personens ekonomiska situation. Om du har en väldigt god kreditvärdighet och bra inkomst så kan du få ner räntan rätt så mycket.
Om du är på jakt efter ett billån/privatlån så finns det i dagsläget många olika tjänster som erbjuder offerter och prisjämförelser för detta. Vi rekommenderar dig att försöka hitta ett billån som passar just din ekonomiska situation.
Leasa bilen med privatleasing eller företagsleasing
Idag är det otroligt vanligt att leasa sin bil genom att använda en privatleasing som privatperson eller företagsleasing om man driver ett företag och har möjlighet till en sådan typ av leasing.
Varför ska man leasa bilen istället för att ta billån?
Det finns ett par parametrar som väger starkt för de som väljer att leasa bilen framför att ta ett billån eller privatlån. Allt beror på vad man själv ser som mest fördelaktigt och vad man själv har för ekonomiska situation.
Om du leasar din bil så slipper du att lägga kontantinsatsen.
Detta är nog den främsta anledningen till att många väljer leasing av bil. Du slipper betala in kontantinsatsen. Många har inte möjligheten att lägga in en kontantinsats för bilen och med hjälp av leasingen så kan du köpa en helt ny bil utan en hög lön eller sparade pengar.
En månadskostnad för bilen och allt ingår
Ett leasingavtal innebär i korta drag att allt ingår och du slipper oroa dig för någonting under leasingperioden. I många fall ingår försäkring och service i månadsavgiften och allt kommer på samma faktura, vilket gör att du slipper teckna massa extra avtal och du får en bra översikt över din bils utgifter. Varje år ingår även X antal kilometer som du får köra med bilen. Välj ett leasingupplägg som passar dina behov bra, om du kör fler kilometer än vad ditt leasingkontrakt tillåter så kommer du behöva betala extra för varje mil du åker med bilen.
Slipp ångest över bilens värdeminskning
När man köper en bil så oroar man sig alltid över värdeminskningen på bilen. Redan första åren så tappar din bil otroligt mycket på inköpsvärdet. Om du väljer att leasa din bil så slipper du stressen och ångesten kring själva värdeminskningen eftersom du inte behöver ha ett långsiktigt perspektiv. Efter leasingperioden så lämnar du bara tillbaka din bil till återförsäljaren och sedan behöver du inte tänka mer på den bilen.
Vad är då skillnaderna med att leasa bil och ta ett billån?
- Om du oroar dig för värdeminskningen för bilen och inte vill ta ansvar för det så skall du leasa din kommande bil. Om du tar ett billån så skall du komma ihåg att bilen sjunker i värde direkt vid leverans.
- Om du väljer att ta ett billån och köpa din bil så äger du bilen och kan göra precis vad du vill. Du behöver inte ta hänsyn till antalet mil per år och du kan skjuta upp eventuella åtgärder på framtida skador ifall du anser att de inte behövs fixas direkt. Du har med andra ord full kontroll och ett fullt ägande på din bil ifall du väljer att köpa din bil med ett billån.
- Om du istället önskar köpa en bil så behöver du vara redo på att lägga en kontantinsats, det slipper du när du leasar din bil.
- Om du väljer att leasa din bil så har den ett förutbestämt utseende och inredning. Ifall du önskar köpa din bil med ett billån så kan du under åren ändra utseendet på bilen som du själv önskar. Du är inte låst på samma sätt som med en leasing.
- Om du skall leasa en bil så behöver du lämna tillbaka den efter avtalsperioden med normalt slitage. Ifall du skulle lämna tillbaka den med “onormalt” slitage, det vill säga skador som man kunde åtgärdat så kan du behöva betala extra avgifter till leasingbolaget.
- Ifall du köper din bil med hjälp av ett billån så får du köra hur mycket du vill med bilen. När du leasar din bil så har du X antal mil per år som du får köra. Om du kör extra mil utöver leasingkontraktet så tillkommer en viss avgift för dessa mil.
- Med ett leasingavtal så ingår ofta all service och support på bilen, vilket gör att du slipper oroa dig och tänka på bilens service – du behöver enbart lämna in den på service vid utsatt tidsbokning.
Ska jag välja ett billån eller att leasa bilen?
Oavsett vilket alternativ som man väljer i slutändan så behöver man vara medveten om de kostnader som kan uppstå. Du bör välja billån eller leasing utefter din ekonomiska situation och vad som passar dig allra bäst.
Vissa personer föredrar den kontroll och enkelhet som kommer med ett bilägande. Vissa föredrar friheten med leasing. Om du vill kunna resa långa avstånd med din bil, då kanske du skall ta ett billån och köpa din bil. Om du hellre vill slippa bekymmer och stress, då kanske det är bäst att leasa bilen. Tänk igenom ditt beslut innan du tecknar ett avtal.
Vi önskar dig all lycka och hoppas den här artikeln varit till stor hjälp i ditt val. Tack för att du läst och vi hoppas du blir nöjd med ditt billån eller din leasing!