Beräkna kostnad för ett lån – lånekalkylator

beräkna Kostnad & amortering på lån - kalkylator

Med vår lånekalkylator kan du beräkna lånekostnad för privatlån, billån, företagslån och bolån. Lånekalkylatorn hjälper dig att göra beräkningar på dina lånekostnader utifrån olika sätt att amortera och utifrån den avbetalningstid du har.

Genom att prova olika amorteringssätt i lånekalkylatorn så kan du också visualisera vilken typ av avbetalning som passar dig bäst.

✅ Annuitetslån
✅ Rak amortering

Kalkylator – lån

Se vad ditt lån kommer att kosta totalt, per månad, kvartal eller år. Jämför rak amortering med annuitet och ladda ner ditt resultat.

1. Hur mycket skall du låna?

Lånebelopp:

Ränta: Använd gärna den effektiva räntan

Återbetalningstid: Kallas ibland också för löptid (max 30 år)

2. Typ av lån

3. Avbetalningsplan (Översiktlig, ej exakt)


Total lånekostnad (Ränta + lånebelopp):

Summa Räntekostnad:
Avbetalning av lån
Ränta kontra Amortering

Ovan visas en graf hur dina kostnader utvecklas under de år som du tar lånet. I vår lånekalkylator så ta vi hänsyn till om du har valt att återbetala lånet med rak amortering eller annnuitet så detta påverkar hur du mycket du totalt betalar tillbaka på ditt lån. Här ser du hur dina kostnader utvecklar sig totalt sett under de betalningstillfällen som du återbetalar lånet på.

I den här kalkylatorn kan du beräkna dina totala lånekostnader. Du väljer i avdelning 1 det belopp du lånar, räntan, betalningsfrekvens, lånetyp och total återbetalningstid. Du kan välja om du betalar tillbaka med rak amortering eller annuitet.

I avdelning 2 får du automatiskt information från kalkylatorn om totala räntekostnader, totalt belopp med ränta och en tabell där du ser varje betalning. Du kan även välja att skriva ut tabellen som pdf genom att klicka på knappen generera pdf.

 • Kalkylatorn tar inte hänsyn till att lån ofta kan bestå både av rak amortering och annuitet
 • Ränta för lån kan ofta förändras (rörliga ränta) pga av reporäntan. Kalkylatorn tar inte hänsyn till detta.

Jämför privatlån och bolån med Lendo

Lendo.se jämför privatlån, bolån och billån åt dig gratis och presenterar sedan erbjudanden från ett stort antal olika banker åt dig på en lista. Du väljer sedan själv om du vill acceptera någon av bankernas erbjudanden eller inte.

Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan hos Lendo.

Om lånekalkylatorn

I den här kalkylatorn kan du få fram en uppskattning på hur stor din lånekostnad blir vid lån av ett visst belopp. Kalkylatorn tar hänsyn till om du väljer rak amortering eller annuitetslån. Om du inte är säker på vad du skall välja så börja med att göra beräkningar med annuitet.

Det viktigaste för dig som planerar att ta ett lån är att du ser och lär dig hur mycket ditt lån kommer att kosta under låneperioden. Generellt gäller att ju längre avbetalningstid du har desto dyrare blir lånet.

Lånekalkylator excel

Du kan också se hur lånet minskar med tiden i graf och i tabell. Om du vill kan du också ladda ner tabellen (klicka på tabellfliken) som .csv fil. Denna kan du ladda in i exempelvis excel eller Google spreadsheets och skriva egna anteckningar.

Det finns två olika grafer som beskriver ditt lån. Den ena visar hur ditt lån minskar med tiden och den andra visar hur räntekostnader och amorteringskostnader förändras med tiden. Jämför gärna rak amortering med annuitet. Då får du en bild av hur kostnaderna blir beroende på avbetalningsplan.

9 Kommentarer

 1. siv karlsson skriver:

  Exemplet ovan förutsätter att räntan är densamma under hela återbetalningstiden.Det är inte säkert att så är fallet i verkligheten, bör kanske påpekas . Vad som styr ränteändringar och att de kan inträffa ofta eller sällan beroende på penningpolitiken är ett stort och svårt ämne.

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej Siv och tack för en bra kommentar, nej så är förstås fallet, särskilt med bostadslån. Tyvärr så är det svårt att få med en rörlig ränta i en sådan här kalkylator och man får nog se beräkningarna som till viss del ungefärliga och att man får en bra bild över hur lånekostnad och återbetalning (amortering) kan komma att se ut under sin lånetid.

 2. Björn Mattsspn skriver:

  Hej
  Efter att ni gjort om er sida, kan jag inte få fram det belopp jag önskar. T.ex 510 000 Kronor är “omöjligt” att få till med er dragknapp. Hur får jag in exakt belopp? Annars mycket behjälpligt! Björn

 3. Björn Mattsson skriver:

  Hej! Efter att ni gjort om sidan med dragknappen kan jag inte få fram det belopp jag önskar. T.ex 510 000 är omöjligt att få till, hur gör jag? Annars mycket bra site. Björn

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej
   Ursäkta för att vi krånglade till det för dig!
   Det beror på att vi inte har tillåtit tillräckligt exakta värde i dragknappen (slidern). Jag gör så att jag fixar så att du kan få till det med mer exakta värden ner mot hundratal iallafall. Säg till om det inte funkar!

 4. Emil skriver:

  Hej,
  Visst är beräkningen av räntekostnaden presenterat utan skatteavdrag?

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej Emil
   Ja det är utan skatteavdrag. Det går tyvärr inte att lägga till sådana parametrar på ett bra sätt. Vi försöker rekommendera att endast använda den här kalkylatorn för att få ett bra underlag för ungefärliga beräkningar.

 5. Emily skriver:

  Hej
  Hur jag ska låna pengar hår….

  • Sofia Rybrand skriver:

   Hej Emily,
   här beräknar du din totala lånekostnad, hur mycket du vill låna samt vilken ränta och hur lång återbetalningstid som gäller. Se alla lån vi rekommenderar i huvudmenyn under Privatlån eller Bolån. Klicka på ansök för att komma till ansökan.
   Ha det så fint och lycka till!
   Vänliga Hälsningar
   Sofia Hittalånet

Kommentera eller Fråga

Vi visar aldrig den eller delar den till någon annan.