Guide – Att samla flera lån till ett lån

Det är ingen lätt sak att skriva en guide hur man kan samla flera, dyrare lån, i ett lån. Om man samla ihop lån till ett stort lån så beror möjligheten till detta på en mängd olika faktorer.

I den här artikeln skriver vi om hur du kan gå tillväga för att lyckas få med en eller flera banker att hjälpa dig. För dig som har ekonomiska problem på grund av för många dyra lån så vill vi ändå uppmana dig att ta tid och läsa igenom denna guide, det är aldrig för sent att reda ut din ekonomi, börja redan idag!

Samla flera lån till ett lån

Varför byta från flera lån till ett?

Om man har hamnat i situationen att man har tagit flera olika lån från olika kreditgivare får detta ofta till följd att man får en dyrare, total, lånekostnad än om man har alla lån hos en bank. Det här beror på att i de flesta privatlån (kallas ofta blanco lån) så finns det fasta avgifter. När dessa avgifter samlas på hög så blir helt enkelt större totala avgifter.

Anledningarna till att det blir så här kan vara olika, alltifrån att man vid krissituationer har varit tvungen att ta ett lån snabbt till att man har konsumerat genom att ta lån. När detta sedan läggs på hög finns risken att de sammanlagda kostnaderna för lånen blir mycket höga.

Att samla alla lån från flera banker till en gör förstås inte att du blir av med alla kostnader i ett svep. Däremot kan de totala kostnaderna sänkas då du får allt samlat på ett ställe.

Sammanfattning – Att samla lånen
 • Se till att förbereda dig innan du kontaktar banken.
 • Samla all info om lån, lön, medlånare osv.
 • Börja att kontakta banken där du har lönekonto, sedan banken där du har störst lån.

På vår sida om privatlån kan du själv jämföra olika privatlån och många av de låneförmedlarna hjälper dig att samla lån:

https://www.hittalanet.se/privatlan

Så gör du för att samla lånen

Nu är det tyvärr så att det inte bara är att ta sina låneavier till första bästa bank och samla lånen utan det kan vara ganska svårt att övertyga banken innan de säger ja till detta. För banken är det förstås en risk att ta över dina lån om du inte sedan kan betala för dessa och samtidigt amortera lånet.

Några tips innan du bestämmer dig för att närma dig banken är följande:

 • Samla först ihop alla dina avier och låneavtal så att du har en detaljerad överblick över alla dina lån och krediter samt information om hur stor din totala månadskostnad är idag.
 • Ett vanligt villkor är ofta att man har en stadig inkomst, så ta fram hur mycket du, och eventuella medlånare tjänar.
 • Innan du går till banken kan det också vara bra att sälja av allt onödigt som du har. Om det är en krisig situation i din privatekonomi så kanske det kan vara värt att byta ut LED-tvn mot en tjockare variant?
 • Om det är möjligt, och du har tid till detta, så kan du även leta efter extrainkomster i form av extrajobb. Ju mer pengar du får in varje månad desto lättare kommer du att få att övertyga banken.
 • Försök också få ner dina månadskostnader genom att göra dig av med dyra abonnemang och tjänster som du inte behöver. Många bäckar små leder ofta till en bättre privatekonomi och därmed ökar möjligheterna till att få samla lånen.

När du väl känner att du har gjort det du kan för att förbättra din situation så är det förstås mycket bra om du kan sänka dina totala lånekostnader. Ett sätt att göra detta är alltså att samla lånen hos en bank. Här är tipset att börja hos banken där du har ditt lönekonto. Eftersom de redan har någorlunda bra översikt över din ekonomi så kan det vara bra att börja där.

Det kan också vara en idé att kontakta den bank, om du litar på denna, där du har störst lån. Kanske att de kan hjälpa dig att samla dina lån där? Nedan hittar du också en lista över banker som alldeles särskilt riktar sig mot de som vill samla sina lån på ett ställe.

Vad gör jag om jag har en betalningsanmärkning?

Det är inte ovanligt att man har dragit på sig en betalningsanmärkning när man har tagit ett eller flera lån under en period. Det blir då svårare att få ett lån hos vissa banker. Det finns dock låneförmedlare som hjälper till ändå.

Hur samlar man flera sms-lån till ett lån

Samla sms lån till ett lånVi får ganska ofta frågan om hur man samlar flera sms-lån till ett lån istället. Sms lån kan sägas vara lån man kan ta när du har möjlighet att mycket snabbt kunna betala tillbaka lånet. Räntan på sådana lån är otroligt hög och om du inte snabbt kan betala tillbaka lånet så går det snabbt för skulden att öka.

Det första och viktigaste när du skall samla sms-lån är att du inte tar ett sms-lån till. Istället gäller det att sikta in sig på att kunna ta ett privatlån som betalar av alla sms-lån. På det viset kan du få ner din ränta rejält. Kanske du tycker att det låter heltokigt att betala av ett lån med ett lån till? Men nej i det här fallet är det faktiskt inte det även om det generellt förstås är bättra att betala av ett lån med egna pengar. Det du gör är att byta ut lån med höga räntor till ett med mer normala räntor.

På vår sida om privatlån kan du själv jämföra olika privatlån:

https://www.hittalanet.se/privatlan

Men om man har dålig kreditvärdighet och många kreditförfrågningar?

När man ansöker om ett lån så gör banken en kreditupplysning på dig. Det kan även göras om tecknar hyresavtal eller köper något på avbetalning. Varje gång som detta görs så registreras det hos UC (upplysningscentralen) och sparas där i ett antal månader. Anledningen till att bankerna inte är så förtjusta i sådana registreringar är för att de anser att du är mer riskbenägen om du har många UC på en gång. Du har då ett antal olika alternativ om du ändå vill ta ett lån.

 • Vänta några månader innan du ansöker om lånet. Till slut kommer dina kreditupplysningar att försvinna från systemet.
 • Leta efter banker som hjälper till trots att du har många förfrågningar. Börja gärna hos Lendo, Sambla och Advisa.
 • Du kan också leta efter banker som erbjuder omstartslån. Ett exempel på en sådan bank är Marginalens omstartslån.

Vad gör man om banken säger nej?

Samla lån och krediter hos en bank

Det är tyvärr så att banken, med full rätt, kan säga nej till dig som önskar att samla dina lån. De punkter som nämns i stycket ovan kan förstås hjälpa dig på vägen och förbättra dina utsikter att få lån hos banken men det kan ändå bli ett nej. Vad gör man då och vilka vägar finns det?

Kontakta låneförmedlare och banker för att samla dina lån

Den mest uppenbara lösningen är att fortsätta att kontakta låneförmedlare och banker för att höra hos dem vad som krävs av dig för att få samla lånen och minska räntan där. Du kan även ringa till alla banker du har lån hos och försöka att förhandla med dem för att få det bästa möjliga upplägget.

Nästa steg kan vara att kontakta ditt fackförbund, om du är medlem i ett, då dessa ofta har möjligheter att hjälpa till med mycket förmånliga lån.

Om du någonstans på vägen har kört hela din ekonomi till botten och du inte ser några utsikter att kunna betala alla dessa lån så kan en möjlighet vara att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Detta är förstås en sista utväg men det kan vara bra att känna till att detta finns.

Tips på banker och tjänster som samlar lån

Här samlar vi också ett antal olika alternativ på banker som på ett särskilt sätt kommunicerar att de hjälper privatpersoner att samla sina lån. Notera att det ändå inte är säkert att du får lån där men utsikten bör ändå vara att det finns en möjlighet.

Läs mer

 

13 Kommentarer

 1. catharina skriver:

  Hej !

  Min ekonomi är kört i botten sedan jag ett antal år tillbaks hade en enskild firma där jag hade en stor kund. Och när denna kund flyttade sin verksamhet så jag var tvungen att stänga ner min verksamhet. Då företaget gick väldigt bra så satte min revisor över pengar på så kallade obeskattade reserver samt periodiseseringsfonder. När jag sedan var tvungen att avsluta min verksamet så var jag ju sedan tvungen att betala skatt för dessa. Där började mina skulder. Sedan även övergången att ha levt bra med mycket pengar och sedan få mindre så levde vi över våra tillgångar. Problemet idag är att jag har en massa lån hos flera låntagare. Jag har ännu inga betalningsanmärkningar och prickar hos kronofogden men de kommer snart att komma då jag inte klarar av att betala alla mina räkningar. Mitt problem är att jag räknat ut om jag kan få ett lån hos någon för att samla de flesta av mina skulder på ca 250 000 kr så kommer jag att spara 8000 kr per månad minus det nya lånet. Och detta kommer att räcka för mig för att klara mina avbetalningar och inte hamna hos kronofogden. Mitt problem är att ingen bank (som jag hittills kollat med) vill låna ut dessa fast de ser att jag inte har någon betalningsanmärkning. Problemet blir även att när jag söker blir det ny förfrågan på min KU sin då medför mindre chans. Hur skall jag gå till väga för att få någon bank att tro på mig annars kommer betalningsanmärkningarna att komma och det kommer att sluta med skuldsanering. Har fast anställning med månadslön. Har Ni något råd till mig vad jag skall göra ?

  MVH
  Catharina

  • Hittalånet.se skriver:

   Hejsan Catharina och tack för din kommentar,

   Eftersom du har ett fast jobb med månadslön låter det som om dina grundförutsättningar ändå är relativt goda, det finns ju även möjligheter att ta extra jobb för att verkligen visa för en bank att man är villig att jobba för att bli av med lånet och därmed också kunna samla lånen.

   I nuläget har vi inga andra råd än de vi nämner här ovan, dvs att fortsätta att kontakta banker och fråga vad man kan göra för att de skall bevilja ett samlingslån. De borde kunna bemöta just den frågan så att du vet vad du kan göra för att öka möjligheterna.

 2. nazar skriver:

  hijag har en firma och har eknomi problam och har anmräkning .vem kan jag kontakta for att losa mitt problam kan ni ge råd.tack

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej,
   Jag tycker att du ska kontakta Skatteverket telnr: 0771–567 567, samt Kronofogdemyndigheten telnr:0771‑73 73 00 för att få mer information om vad du kan göra för att lösa just din situation.
   Mvh
   Sofia
   http://www.hittalånet.se

 3. Ziko skriver:

  Hejsan!
  Jag har tagit på mig några dyra sms-lån vilket jag betalar ganska mycket ränta på. Jag har fastanställning och en månadslön, men jag har tyvärr betalningsanmärkning! Jag har årsinkomst på över 300000kr. Jag vill gärna ta ett nytt lån för och samla mina dyra sms-lån. Vad kan jag få för hjälp eller råd från er? Tacksam för all svar!

  Mvh
  Ziko

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej,
   tack för din fråga! Det du kan göra är att kontakta Lendo eller Advisa angående din situation.
   Lycka till,
   mvh
   Sofia

 4. Maria skriver:

  Det är faktiskt inte så som ni beskriver! Även om man har betalningsförmåga o kan påvisa det har banker regler som säger nej. Även om förutsättningarna är goda

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej
   Det var tråkigt att höra att du har fått nej till att samla dina lån hos en aktör, det kan ju verkligen göra att man sänker sina total kostnader.
   Tyvärr har vi ingen “gyllene formel” på hur man säkerställer att man får samla sina lån, precis som vi skriver i vår artikel, utan utgår ifrån det grundläggande som de allra flesta banker kräver. Hoppas ändå att du hittar en väg framåt och att en bank snart är villig att hjälpa dig.

 5. Ziko2 skriver:

  Har inga betalningsanmärkningar, tjänar ca 320000 på mitt ordinariejobb. Även fixat extra jobb som kanske kommer ge 40k på ett år. Är ordentligt skuldsatt efter ett tidigare missbruk. Rehabar det genom min nuvarande arbetsplats och har en behandlingsplan. Men har ändå svårt att samla till bättre ränta.. Sen vågar man ju fan inte ta kreditupplysningar..jag vill ju inte försämra mina chanser, tycker det är så jävla konstigt system. Har ni några tips till mig?

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej
   Det låter verkligen som att du har tagit tag i ditt liv och verkligen är på väg åt ett positivt håll. Vi kan ju tyvärr inte påverka bankerna även om vi önskade att vi kunde. Man kan ju tänka sig att om de ser att din privatekonomi verkligen börjar att bli stabil så kommer de vara mer villiga att samla dina lån. Ge inte upp utan fortsätt kämpa på tycker vi!

 6. Anders skriver:

  Hej! Jag är en 70-årig pensionär med dyra kreditlån hos olika banker på ca 165.000 kr. Jag har inga betalningsanmärkningar. Tyvärr inga direkta tillgångar. Min årsinkomst är 264200 kr. Genomsnittlig ränta 12%.

  Tror du att jag kan samla min lån och krediter hos en bank, till en lägre ränta? Bör jag börja hos banken där jag har mitt lönekonto?

 7. elmer kreku skriver:

  jag vill vetta om det går samla gamla lån till ett ett lån så blir det lättare för mej

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej
   Ja det går att samla lån till ett lån, många banker vill gärna hjälpa dig att göra detta förutsatt att deras villkor uppfylls.
   Vi kan rekommendera att du kontaktar några banker för att höra vad de kräver av dig för att göra detta. Innan du gör det så se till att följa våra riktlinjer här ovan så att du har all information framme när de frågar efter denna.

Kommentera eller Fråga

Vi visar aldrig den eller delar den till någon annan.