P2P – lånetrend här för att stanna?

Av: , Publicerad: 2 november, 2015

,Peer2peer-lån

  • P2P betyder Peer-to-Peer
  • Tjänsten innebär att privatpersoner lånar och lånar ut pengar via företagshemsidor på nätet.
  • P2P-lån är en lånetrend som växt sig starkare i Sverige och utomlands de senaste åren.
  • Lånen har marknadsförts som bättre alternativ än sms-lån och snabblån men har visat sig vara i samma kategori och ibland värre med räntor upp och över 200 %.
  • P2P-lånen omfattas inte av insättningsgarantin eller av FinansInspektionens tillsyn via deras tillstånd.

P2P betyder peer-to-peer det vill säga att en privatperson lånar av en annan privatperson eller väljer att investera i någons lån via nätet. Det är en ny lånetrend som har dykt upp på nätet och riktar sig ofta till personer som har svårt att få lån via andra låneinstitut och banker.

P2P är inte bättre än smslån

Den framställs ofta som ett tryggare och mer humant lån än sms-lån och snabblån, vilket inte visat sig vara korrekt. Det har nämligen visat sig att det finns flera punkter hos P2P-lånen som är värda att kika lite extra på.

Svenska Dagbladet skriver bland annat om att Finansinspektionen nu börjat granska den nya P2P-trenden och funnit att det inte är så fördelaktigt som det framställs, skyhöga räntor och rena bluffverksamheter.

Vad innebär ett P2P-lån?

Peer-to-peer innebär att privatpersoner lånar och lånar ut pengar via hemsidor på nätet. Hittills har företag som tillhandahållit tjänsten inte stått under Finansinspektionens tillsyn men nu verkar det ändras efter årskiftet. Tjänsten omfattas heller inte av någon insättningsgaranti utan långivaren står för hela risken, skulle låntagaren inte betala tillbaka så förloras pengarna.

Ofta framställs räntorna vara i samma omfattning som hos bankerna. Men några garantier för att det skulle vara så lämnas inte. Räntan kan alltså bli enormt hög för låntagaren. Ett exempel som Svenska Dagbladet ger är företaget MoneyBuddy där du kan låna 500 kr av en annan person till en effektiv ränta på 219%.

Registrerad eller ha tillstånd hos Finansinspektionen

Att vara registrerad hos Finansinspektionen är inte samma sak som att stå under Finansinspektionens tillsyn. Många av P2P-företagen marknadsför sig med att de är registrerade hos Finansinspektionen vilket i sin tur inte innebär att de har något tillstånd från Finansinspektionen.

Om ett företag har tillstånd från FI att utöva sin verksamhet så innebär det också att FI kan utöva sanktioner och ingripa genom sin tillsyn av verksamheten.

Trustbuddy P2P-verksamhet i mångmiljonbluff

Ett uppmärksammat exempel på P2P-verksamhet som kommit i obestånd är företaget Trustbuddy. Företaget som nyligen erkände att det saknas 44 miljoner och att de missbrukat sina kunders förtroende.

Företaget anklagas för pyramidspel och ponzibedrägeri  och de står även anklagade för en omfattande mångmiljonbluff samt är försatta i konkurs. Trustbuddy skriver den 19/10-2015 att ”Bolagets tjänster kommer fortsatt att vara stängda, och handeln i aktien kommer inte att återupptas”.

Jämför privatlån av seriösa aktörer

Vi strävar efter att kunna erbjuda så god information som är möjligt om de långivare och banker som vi listar och jämför här på Hittalånet.se De banker och långivare som du finner här har tillstånd hos Finansinspektionen och står därmed under deras tillsyn.

Vi uppdaterar räntor regelbundet så att du som besökare ska ha tillgång till aktuell information. Genom att jämföra olika privatlån kan du som låntagare tjäna pengar och få de bästa förutsättningarna.

Läs mer om lånefakta

Amortering
Avbetalning
CSN lån
Fakta om kreditkort
Fördjupning av Lånebegrepp
Kreditupplysning
Lån med betalningsanmärkning
Lån och nybörjare
Låneförmedling
Lånekategorier
Medsökande lån
Ränta
Snabblån