P2P – lånetrend här för att stanna?
Av: Hittalanet.se, Uppdaterad: 2020-05-20
Vad innebär P2P?
- P2P betyder Peer-to-Peer (Privatperson lånar till privatperson).
- Tjänsten innebär att privatpersoner lånar pengar via hemsidor på nätet.
- Lånen har marknadsförts som bättre alternativ än sms-lån och snabblån men har visat sig vara i samma kategori och ibland värre med räntor upp och över 200 %.
- P2P-lånen omfattas inte av insättningsgarantin eller av Finansinspektionens tillsyn via deras tillstånd.
P2P betyder peer-to-peer det vill säga att en privatperson lånar av en annan privatperson eller väljer att investera i någons lån via nätet.
Det är en ny lånetrend som har dykt upp på nätet och riktar sig ofta till personer som har svårt att få lån via andra låneinstitut och banker.
P2P är som vanliga privatlån
Oavsett om du lånar en annan person eller av en bank så får du betala ränta och amorteringar. Du kan därför ta ett vanligt privatlån istället om det inte är så att du hellre vill gynna en privatperson än en bank.
Vad innebär ett P2P-lån?
Peer-to-peer innebär att privatpersoner lånar och lånar ut pengar via hemsidor på nätet. Hittills har företag som tillhandahållit tjänsten inte stått under Finansinspektionens tillsyn men nu verkar det ändras efter årskiftet.
Tjänsten omfattas heller inte av någon insättningsgaranti utan långivaren står för hela risken, skulle låntagaren inte betala tillbaka så förloras pengarna.
Så fungerar insättningsgarantin
- Insättningsgarantin är en garanti av staten som skyddar dina insatta pengar hos en bank eller kreditföretag.
- Skulle banken eller kreditföretaget gå i konkurs så ersätter staten dig för de pengar du haft på konto hos banken som gått i konkurs.
Ofta framställs räntorna vara i samma omfattning som hos bankerna. Men några garantier för att det skulle vara så lämnas inte.
Räntan kan alltså bli enormt hög för låntagaren. Ett exempel som Svenska Dagbladet ger är företaget MoneyBuddy där du kan låna 500 kr av en annan person till en effektiv ränta på 219%.
Registrerad eller ha tillstånd hos Finansinspektionen
Att vara registrerad hos Finansinspektionen är inte samma sak som att stå under Finansinspektionens tillsyn. Många av P2P-företagen marknadsför sig med att de är registrerade hos Finansinspektionen vilket i sin tur inte innebär att de har något tillstånd från Finansinspektionen.
Om ett företag har tillstånd från FI att utöva sin verksamhet så innebär det också att FI kan utöva sanktioner och ingripa genom sin tillsyn av verksamheten.
Trustbuddy P2P-verksamhet i mångmiljonbluff
Det finns flera P2P företag som står anklagade för pyramidspel. Ett uppmärksammat exempel på P2P-verksamhet som kommit i obestånd är företaget Trustbuddy. Företaget erkände nyligen att det saknades 44 miljoner och att de missbrukat sina kunders förtroende.
Företaget anklagades för pyramidspel och ponzibedrägeri och de stod även anklagade för en omfattande mångmiljonbluff vilket försatte dem i konkurs. På sin hemsida skriver Trustbuddy den 19/10-2015 att ”Bolagets tjänster kommer fortsatt att vara stängda, och handeln i aktien kommer inte att återupptas”.
Av den här anledningen är det viktigt att du är uppmärksam på vilket typ av tjänst, förmedlare eller långivare du väljer för lånetjänster. Undersök alltid om långivaren omfattas av den statliga insättningsgarantin.
Jämför privatlån av seriösa aktörer
Vi strävar efter att kunna erbjuda så god information som är möjligt om de långivare och banker som vi listar och jämför här på Hittalånet.se. De banker och långivare som du finner här har tillstånd hos Finansinspektionen och står därmed under deras tillsyn.
Vi uppdaterar räntor regelbundet så att du som besökare ska ha tillgång till aktuell information. Genom att jämföra olika privatlån kan du som låntagare tjäna pengar och få de bästa förutsättningarna.