Vad händer om jag inte kan betala tillbaka lån?

Av: , Uppdaterad: 2020-07-06

Insikten om att du inte kan betala av din skuld eller lån är ofta betungande. Men det finns vägar att gå för att kontrollera processen med din obetalda räkning och det är att känna till vilken ordning allt sker i så att du kan kontakta långivaren i rätt del av processen.

Vad händer om jag inte kan betala min räkning?

Obetald räkning – kort sammanfattning

 • Första steget är en betalningspåminnelse. Avgift ca 60 kr.
 • Andra steget är inkasso, kort återbetalningstid, 8 dagar. Lagstadgad avgift på 180kr.
 • Tredje steget är Kronofogdemyndigheten. 10 dagar för att betala tillbaka samt förklaringstid. Alla steg är avgiftsbelagda.
 • Fjärde steget vid eventuell obetald räkning är utmätning.
 • Vid fortsatta problem kan ansökan om skuldsanering göras.

Vad händer om jag inte kan betala tillbaka lån? Många känner igen begreppet skuldfällan från tv-programmet “Lyxfällan“.

Men vad händer egentligen om jag hamnar i den situationen att jag inte kan betala tillbaka lån? I det här inlägget ska vi svara på vad som händer om du inte kan betala tillbaka ett lån.

Tyvärr kan en obetald räkning dra iväg och bli väldigt mycket dyrare än vad som var tänkt från början.

I den här artikeln går vi igenom de olika stegen vad som händer när en räkning för ett lån av olika anledningar inte betalas i tid.

Men det finns lån för dig som behöver starta om din ekonomi och bli skuldfri eller som har en betalningsanmärkning men ändå vill ansöka om bolån. Läs mer här om omstartslån.

Jämför alltid innan du lånar

Den enda som förlorar på att inte jämföra bankerna är du själv.
Lånekoll.se jämför lån åt dig som har låg kreditvärdighet. De presenterar erbjudanden från upp till 30 st olika banker åt dig på en lista.
Du väljer sedan själv om du vill acceptera någon av bankernas erbjudanden eller inte.
Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan hos Anmärkning.se.

Första steget är betalningspåminnelsen

Det första som händer när du glömt eller inte kan betala din räkning eller lån enligt utsatt förfallodag är att det kommer en betalningspåminnelse från det företag som du är skyldig pengar.

När betalningspåminnelsen dyker upp tillkommer ofta en förseningsavgift utöver den summa du ska betala.

Det är inte alla företag som själva skickar ut sina betalningspåminnelser, en del överlåter det till olika kundfordringsföretag som köper upp företagets fakturor.

Andra steget är inkasso

Inkasso innebär att det kommer en handling från ett företag eller person där det finns ett krav på att en person eller företag ska betala det som de är skyldiga.

När du får ett inkassokrav så tillkommer även där en avgift som är lagstadgad och är på 180 kr. Det är ofta en kort återbetalningstid på ett inkassokrav, nämligen 8 dagar. Inkasso är en påföljd om du inte betalat din din betalningspåminnelse.

Om du heller inte skulle betala inkassokravet så är nästa steg Kronofogden.

Tredje steget för den obetalda räkningen – Kronofogden

När din obetalda räkning når Kronofogdens bord har situationen blivit ganska allvarlig. Ytterligare en avgift läggs till din räkning på ca 340 kr en så kallad ombudsavgift.

Nu tillsammans med betalningspåminnelseavgift på ca 60 kr, en inkassoavgift på 180 kr så börjar summan du är skyldig bli avsevärt mycket större.

Och det kan bli värre om du fortsätter att ignorera eller inte har möjlighet att betala Kronofogdens krav.

 • Vad Kronofogden gör är att skicka ut en betalningsuppmaning till dig där ytterligare en avgift på 300 kr läggs till.
 • Du får också ett delgivningskvitto som du måste skriva under. Det kallas för en summarisk process och efter det har du 10 dagar på dig att betala tillbaka, de 10 dagarna kallas för förklaringstid.
 • För att få betala din obetalda räkning måste du ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden och även det kostar 300 kr.
 • Till det tillkommer även dröjsmålsränta. Nu har skulden blivit väldigt mycket större än från början.

Sista steget är utmätning

Skulle det vara så att du heller inte betalar under det tredje steget så sker följande. Kronofogden meddelar dig ett utslag om utmätning. En ansökan om utmätning har också en avgift och den på 600 kr.

När Kronofogden gör en utmätning så kommer de att gå igenom dina tillgångar för att se om det finns något av värde som kan ersätta skulden. Det kan handla om en ägodel som kan säljas för att få pengar eller om det skulle finnas pengar på ett bankkonto.

Ordning för utmätning

Kronofogden har en ordning för utmätning, i vilken de börjar att undersöka om det skulle finnas medel för att betala skulden.

 • Pengar på bankkonto
 • Löneinkomster
 • Värdepapper
 • Lös egendom
 • Fast egendom (Hus, bostadsrätt, fritidshus)

Kronofogden gör så att de mäter ut det som finns över en nivå för existensminimum, det vill säga normalbelopp för levnadsstandard. Så att du fortfarande kan köpa mat, betala hyra, mat etc.

Är det dock så att du inte betalat din hyra så kan det leda till en handräckning, det innebär tyvärr att du kan bli vräkt från din bostad.

Kan jag bli fri från skulder – skuldsanering

För en del personer är det så att det är ekonomiskt omöjligt att betala sin skuld. Då kan de ansöka om skuldsanering.

Går ansökan om skuldsanering igenom hos Kronofogden så innebär det att personen får leva på existensminimum i 5 år och ses sedan som skuldfria.

I skuldsaneringslagen står det ett antal krav som personen som ansöker om skuldsanering måste uppfylla.

Du kan även använda dig av skuldfinansiering. SveaEkonomi.se erbjuder skuldfinansiering. Kika in på deras hemsida och se om deras tjänst skuldfinansiering är något för dig.

Kontakta skuldrådgivare i din kommun

I många kommuner finns det budget och skuldrådgivare, som kan hjälpa dig att ansöka om skuldsanering.

Alla beviljas inte skuldsanering och blir du beviljad det så är det verkligen en möjlighet som måste tas på allvar. Det är en möjlighet att ta sig ut ur en negativ spiral.

Allt det här leder även till att du får en betalningsanmärkning, något som görs av kreditupplysningsföretag och inte av Kronofogden.

En betalningsanmärkning ligger kvar i 3 år och har du fått en skuldsanering beviljad så ligger betalningsanmärkningen kvar i 5 år.

Innehåll

Hitta ditt lån

Privatlån
Lån mellan 5 000 - 600 000 kr
Samla lån
Samla lån och krediter till ett lån.
Billån
Ta lån till köp av bil.
Bolån
Hjälp att ansöka om lånelöfte.