Vad gör en låneförmedlare?

Av: , Uppdaterad: 2020-08-04

Många av låneförmedlarna erbjuder tjänsten att samla lånen, vilket innebär att du som har många olika lån och småkrediter kan samla dem i ett lån istället för flera olika. Det innebär att du faktiskt kan spara pengar och får mer över till att betala av ditt lån. Kännetecknet för en låneförmedlare är att den samlar ett flertal banker och långivare där du kan göra en ansökan och få flera erbjudanden.

Sammanfattning – Vad gör en låneförmedlare

  1. En låneförmedlare samlar flera olika banker och låneaktörer.
  2. Du som kund endast behöver skicka in en låneansökan istället för flera.
  3. Låneförmedlaren ger dig flera låneförslag utifrån endast en ansökan.
  4. Endast en UC görs hos en låneförmedlare.
  5. Det kan dröja upp till 24 timmar innan du får alla dina låneförslag.

På vår sajt och på massor av andra sajter stöter du på begreppet låneförmedlare. Idag finns flera stora låneförmedlare som till exempel Lendo, Lånekoll och Compricer.

Istället för att betala flera avgifter och lånekostnader så betalar du istället av en låneskuld. Läs gärna mer i tabellen nedanför för att fördjupa dig i ämnet.

Så här fungerar låneförmedling

laneformedlare

En låneförmedlare samlar alla lånegivare på ett ställe så att du bara behöver ansöka en gång.

En låneförmedlare samlar flera olika banker och låneaktörer så att du som kund endast behöver skicka in en låneansökan istället för flera.

Låneförmedlaren tar emot din ansökan om lån och kan då erbjuda dig flera olika låneofferter som du kan välja mellan. Du kan på så sätt förhandla fram den bästa räntan utifrån din ekonomiska situation.

Fördel med låneförmedlare

Den största fördelen med låneförmedlare är att du sparar tid vid ansökan, det görs endast en UC (kreditupplysning) istället för om du ansökt om flera olika lån hos olika banker. Låneförmedlaren ställer inte alltid lika höga krav på låntagaren som till exempel en bank skulle göra vid en låneansökan. Det beror på att låneförmedlaren samlar flera olika långivare där vissa erbjuder mindre summor mot högre räntor och då kan ha lägre krav på den den person som ansöker om lån. För att hitta och jämföra de bästa låneförmedlarna kan du besöka Lånium.

Nackdel med låneförmedlare

Nackdelen är att du endast får låneförslag från banker och låneföretag som är anslutna hos låneförmedlaren, det kan också dröja upp till 24 timmar innan du får dina låneförslag ifrån låneförmedlaren.

Så ansöker du om lån hos en låneförmedlare

När du ansöker om ett lån hos en låneförmedlare fyller du i ansökan och redovisar hur din ekonomiska situation ser ut samt anger hur stort belopp du vill låna. Låneförmedlaren går sedan igenom din ansökan (kan ta upp till 24 timmar i handläggningstid innan du får besked på din ansökan) vissa låneförmedlare ger svar direkt.

Endast en kreditupplysning görs generellt, vissa låneförmedlare gör ingen.

Låneförmedlaren i sin tur skickar ut din ansökan till de banker och låneföretag som är anslutna till låneförmedlaren och återkommer sedan till dig med de erbjudanden du får från de olika långivarna.

När du fått besked och erbjudanden från långivarna kan du sätta dig och ta ställning till de olika erbjudandena och på så sätt få fram det bästa erbjudandet för dig. Du är inte på något sätt bunden till att vara tvungen att acceptera ett låneerbjudande, hittar du inget erbjudande som passar dig så finns inga krav på dig.

Det som avgör vilken ränta du får beror helt på hur din ekonomiska situation ser ut. Vid ansökan är det viktigt att du kan redovisa och intyga anställning, sparande, tillgångar, samt skulder sedan tidigare.

Om du har en medsökande för lånet så bör också den personen kunna visa dokumentation över tillgångar, skulder och anställning. Du bör alltså innan ansökan ha samlat den informationen och dokumentationen av din ekonomiska situation. Läs gärna mer om att gå i borgen för någon eller vara medsökande på lån här.

Låneförmedlare utan UC

Det finns låneförmedlare som inte gör någon UC då de samlar långivare som erbjuder lån med mindre summor och högre ränta som säkerhet. De flesta låneförmedlare gör dock endast en UC då det är själva syftet med låneförmedlingen.

Att endast en UC görs på den lånesökande och att den ansökan förmedlas till de banker och lånegivare som är anslutna till låneförmedlaren är anledningen till att låneförmedlingen är så populär. Många UC förfrågningar kan äventyra din kreditvärdighet och kan leda till att du blir nekad lån. Men genom att använda dig av en låneförmedlare så minskar den risken.

Bästa låneförmedlare 2020

Det finns idag en stor aktör som förmedlar bolån det vill säga samlar bolån från flera långivare. Lånekoll.se är en av de ledande bolåneförmedlarna på marknaden och de erbjuder även bolån till dig med betalningsanmärkning.

Endast en UC görs på din ansökan om bolån via en bolåneförmedlare.

Genom att använda dig av en bolåneförmedlare kan du även förhandla till dig bättre ränta och avgifter på ditt redan befintliga bolån. Det finns god anledning till att använda sig av en förmedlare när det gäller bolån så slipper du besöka massor av banker och belastas med flera kreditupplysningar vilket faktiskt kan äventyra din kreditvärdighet och om det vill sig illa- neka dig ett bolån.

Få en riktigt bra ränta och bra avtal för avgifter på ditt bolån med hjälp av en bolåneförmedlare.