Vad innebär – Accepterat pris vid bostadsförsäljning

Av: , Uppdaterad: 2023-04-05

Accepterat pris

Ett accepterat pris vid bostadsförsäljning är idag vanligt för att ge köparna en fingervisning om vilket pris säljaren kan tänka sig att släppa bostaden för. Står du i tankar om att köpa en bostad så har du säkert stött på begreppet “Accepterat pris” när det gäller försäljning av bostäder.

Nuförtiden används inte längre accepterat pris. Nu är det utgångspris som används. I denna artikel skall vi dock gå igenom vad accepterat pris är.

Vad är accepterat pris?

Sammanfattning

  • Hint om vilket pris säljaren kan tänkas sälja för.
  • Beslutet ligger fortfarande hos säljaren att sälja till högstbjudande.
  • Säljaren är inte förbunden till att sälja till accepterat pris.
  • Är priset rimligt satt? Har mäklaren värderat korrekt?
  • Kritik mot accepterat pris – lockpriser.

Genom att använda sig av det som vi kallar för accepterat pris så ger säljaren en hint till köparen om vilket pris som de kan tänka sig att sälja för.

💡Nyhet! – nu kan man även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo
Lendo.se kan du jämföra räntor på bolån och lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista presenterad med bankernas lånelöften och räntor. Du väljer sedan själv om du vill nappa på något erbjudande eller inte. Du kan även använda Lendo för att sänka räntorna på dina befintliga bolån.

Det är helt gratis att använda deras tjänster och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Säljaren kan fortfarande välja högstbjudande

Samtidigt så har säljaren enligt lag fortfarande rätt att välja när och till vem som bostaden ska säljas till, det vill säga den som bjuder högre än det accepterade priset. Så blir det en budgivning så kan säljaren välja den högstbjudande.

Är priset korrekt och verklighetsförankrat?

Men det accepterade priset kan också skapa en förvirring bland köparna, där frågor skapas om priset är korrekt satt. Har mäklaren gjort en korrekt bedömning så att priset är verklighetsförankrat? Att säljaren är inte förbunden att sälja till acceptpris, det är en av de viktigaste punkterna att känna till.

Därför användes accepterat pris

På initiativ från mäklarsidan så började accepterat pris att användas runt 2011. Tanken var att avståndet mellan det utannonserade priset och försäljningspriset skulle minskas. Då  det tidigare sattes näst intill lock-priser skapade det ofta långa och utdragna budgivningsprocesser, var idén med accepterat pris att förkorta processen.

I början höll sig flera av mäklarfirmorna inom ramarna för accepterat pris, men det har visat sig att fler och fler lägger sig i underkant för det bedömda marknadsvärdet.

Begreppet accepterat pris är luddigt

Som det ser ut idag så är begreppet accepterat pris otydligt. Intentionen var från början god men så länge ingen av parterna är bundna till något i försäljningsprocessen så kommer budgivning vara ett faktum.

De flesta mäklare är naturligtvis professionella i sina bedömningar av fastigheter, men tyvärr kan det uppstår fall där en bedömning kan uppfattas som godtycklig.

 Har du funderingar på bolån eller privatlån?